Volan na Facebook-u Uredništvo Oglaševanje
 

Tovor in predmeti v avtomobilu

Varno za volanom

Avtor prispevka: Matej Mihinjač
Naslov tega prispevka morda ni najboljši, ker žene, kolega ali pa otroka ne morete opredeliti ravno kot tovor, kajne? No, z ženo lahko poskusite, če ste dovolj pogumni.
Tovor in predmeti v avtomobilu
Foto: Volan
13. 7. 2020 ob 7:00
Komentarjev: 0

Pa ga vseeno nismo spreminjali ali pa razširili, ker so ravno predmeti in večji kosi tovora tisti, na katere največkrat pozabimo, ko govorimo o varnosti. Večinoma kar na vse, razen na eno majhno napravo, ki jo imamo vsi in nanjo še prepogosto preveč pazimo. V mislih imam seveda mobilni telefon, tega imamo največkrat v žepu, da se le ne bi opraskal. Ampak to nikakor ni dobro, sploh pa ne varno, ker vas bo pri morebitnem trku sodoben mobilnik v velikosti opeke pošteno poškodoval.

Veliko bolje je, da ga postavite v sredinski predal, ki je ponavadi dovolj velik, če ni, pa tudi to mesto ne bo OK in ga raje pustite kar v kakšni torbi, med vožnjo ga itak ne smemo uporabljati in pri novih avtomobilih je povezan preko bluetootha. Precej nevarna reč je namreč, da vam ob zaviranju ali zavijanju telefon zdrsnil iz predala pod stopalke. Za začetek ga boste takoj začeli iskati in bo vaša pozornost preusmerjena na napačno mesto, k vašim nogam in ne na cesto, pa tudi zaviranje vam lahko onemogoči, če se bo zataknil ravno pod stopalko zavore.

Enako velja še za ostale manjše predmete, kot so ključi, tudi ti vas lahko pošteno urežejo, če bodo ob trku v žepu, pa kakšna jutranja kava, ki vas lahko popari … majhnih in potencialno nevarnih stvari je precej. So pa tudi večje, takšne, ki niso ravno v predalčkih ob vas. Torbe, mape, dežniki in ostali relativno majhni predmeti, ki jih puščamo v potniškem prostoru, tudi na te moramo biti pozorni. Zadnja polica avtomobila ni namenjena razkazovanju vaših osebnih predmetov ali česa podobnega, ampak le morebitnim 'firbcem' preprečuje, da bi pregledali vsebino vašega prtljažnika. Zato nanjo ne postavljajte ničesar, tudi pogled nazaj vam bodo predmeti na njej pokvarili.

Manjše stvari gredo lahko v prtljažnik ali pa na tla za sprednja sedeža, pri čemer spet pazite le, da se kakšna malenkost ne bo pod sedežem skotalila naravnost pod vaše stopalke. Sicer pa bodo dežniki, torbe in ostalo na tem mestu na tleh lepo 'zasidrani' in se med vožnjo ne bodo niti vozili naokoli, kot bi se v prtljažnem prostoru. Kaj pa večji tovori?

Prtljažnik je prostor, kjer so velikokrat težki predmeti. Jasno, kje pa bodo. Ampak pazite to: če 70-kilogramska nepripeta oseba pri trku s 50 km/h naprej poleti z naletno maso več kot 2,5 tone, je 200 kilogramov cementa hitro lahko kar 10 ton! To pa bo podrlo vse na svoji poti in prebilo kabino. Tudi lažje stvari brez težav prevrnejo naslonjalo, če jih ne boste dobro naložili.

Če zadaj nihče ne sedi, lahko dodatno zavarujete svoj prostor tako, da varnostna pasova pripnete križno. Predvsem pa tovor naložite čim nižje in naprej, da ne bo ob zaviranju ali trku najprej dobil zaleta. Tudi pritrdite ga, spodaj položite nedrsečo podlogo … vse pomaga. Enako velja za tovor na strehi, recimo kolesa, strešni kovček in ostalo. Vse mora biti res dobro pritrjeno in v strešnem kovčku to pomeni tudi za prtljago, ne le kovček sam, sicer bo tudi ta ob trku poletela iz plastičnega kovčka.

So pa še druge 'stvari', še veliko bolj dragocene, in tudi te morajo biti varno pospravljene oziroma pritrjene. Ne samo zaradi vas, tudi zaradi sebe: osebe oziroma še posebej otroci. Moja najmlajša vedno jamra, da je preveč močno pripeta, ker se ne more premikati, pa ji vsakič znova razložim, da tako pač mora biti. In, mimogrede, ni preveč, med telesom otroka in varnostnim pasom naj bo dovolj prostora, da lahko daste vmes svoj prst in bo ravno prav. Sicer bo otroka pri trku ali že močnem zaviranju odneslo preveč naprej in se lahko poškoduje.

Tudi prevoz živali smo v prejšnji sezoni zelo konkretno obdelali v Kosmatem volanu, si lahko vse pogledate na Volan.si, kako sem prevažal kužke! Vem, da se vam včasih zdijo ti napotki malo pretirani, ampak se v praksi ogromno nesreč zgodi ravno zaradi nepritrjenega tovora in raznih predmetov. Torej ne samo tovor v tovornjakih, ampak tudi takšne malenkosti, ki vam lahko padejo kam pod sedež. Pa varno za volanom!

 
Komentarji
Komentarji uporabnikov
 
Ni komentarjev, dodajte jih!
NAJBOLJ BRANO
NAJBOLJ KOMENTIRANO
VOLAN NA FACEBOOKU
 
   
Danes je 28. 5. 2024
Maj 2024
Pon Tor Sre Če Pet Sob Ned
 
29300102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930310102

€/L
Q Max 100

€/L
Q Max 95

€/L
Q Max diesel
tesla model Y 224
škoda octavia 190
volkswagen taigo 136
renault captur 129
MG ZS EV 126

Podatki veljajo za marec 2023.

Letos je bilo v SLO prodanih 13.450 novih avtov.

Anketa
Kaj nas bo premikalo v prihodnosti?
993Elektrika v baterijah. 992Fosilna goriva. 991Sintetična goriva. 990Vodik.


Vsak petek boste prejeli sveže e-novičke Volan.

Obljubimo vam, da ne bomo smetili!

Obvestila
Javna agencija RS za varnost prometa Nekaj več kot 2.600 kršitev pred 2 leti  | 
Motulli Dolenjski Motulli osvaja Švico pred 2 leti  | 
Peugeot Slovenija Nov prodajno-servisni salon pred 2 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Varno v jesen in zimo pred 2 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Na šolske poti so se vrnili otroci! pred 2 leti  | 
Zavod VOZIM, Big Bang Varno v jesen pred 2 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Od danes pomembne zakonske spremembe pred 2 leti  | 
Toyota startup pospeševalnik Klic po inovacijah mobilnosti za vse in ... pred 2 leti  |  Volan
Zavarovalnica Triglav - DRAJV Osvoji nove brisalce Bosch pred 2 leti  | 
Ford in Fordwich Bodo preklopili na elektriko? pred 3 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Preprečevanje vožnje pod vplivom ... pred 3 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Varujmo življenja, vozimo trezni! pred 3 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Pasavček tudi v časih epidemije pred 3 leti  | 
Continental in skupina Volkswagen Recept za uspešno večdesetletno ... pred 3 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Alkohol ostaja širok družbeni problem pred 3 leti  | 
Toyota Motor Europe Prodajni rezultati pred 3 leti  | 
Continental Zimske ali celoletne pnevmatike? pred 3 leti  | 
Ford transit connect Najvarčnejši v segmentu pred 3 leti  | 
Peugeot Iščejo najstarejšega pred 3 leti  | 
Continental 73-krat od Zemlje do Marsa pred 3 leti  |