Volan na Facebook-u Uredništvo Oglaševanje
 

Napili smo se in šli za volan

Varno za volanom 14: Alkohol 2. del

Avtor prispevka: Matej Mihinjač
Alkohol in vožnja ne gresta skupaj. To slišite ves čas po radiu, televiziji, berete na internetu, v časopisih ... pa se dejansko zavedate, kaj to pomeni? Pri Volanu smo se napili in šli za volan!
Napili smo se in šli za volan
Foto: Volan
24. 12. 2019 ob 19:00
Komentarjev: 0

Dva poskusna zajčka sta se žrtvovala in popila preveč alkohola, eden pa je skrbno meril njuno opitost in nesposobnost za vožnjo. Poligon varne vožnje v Ljubečni je bil prizorišče tega znanstvenega poskusa, ki je za vedno opravil z dilemami in odgovoril na vprašanja marsikoga, ki pametno razlaga, da ’šele po treh začne dobro voziti’ ali da ’lahko tri spije in še ne napiha za kazen’.

Merilnik alkohola (v izdihanem zraku) smo najprej preizkusili trezni, nato pa se lotili pitja in vožnje. Pripravili smo 4 naloge in najprej odpeljali za referenco z 0,0. Hidravlična plošča brez težav, parkiranje odlično, časi še kar dobri, slalom vzvratno tudi in hoja po črti z zaprtimi očmi OK.

Teorija je v bistvu zelo enostavna: pivo ima pet odstotkov alkohola, torej je v pol litra piva 25 gramov alkohola, in če 50-kilogramski človek spije eno pivo, ima že pol promila, kolikor je bila včasih dovoljena meja. Pri 75-kilogramskem človeku je to pivo in pol. Morda je za koga še bolj enostavno razložiti z mericami: 1 merica alkohola je 1 deciliter vina, 0,3 decilitra žganja ali četrt litra piva, torej pol velikega piva. 2 merici sta še sprejemljivi, vse, kar je več, pa ne!

Iztok in Matej sta najprej popila vsak po 2 merici, kolikor naj bi bilo še nekako dovoljeno, Iztok torej 2 decilitra vina, Matej pa eno pivo. Po 15 minutah sta napihala Iztok 0,04, Matej 0,1, torej vse v mejah dovoljenega. Policija vedno vpraša, če ste kaj pili v zadnjih 15 minutah. Ali kadili. V tem primeru počakajo, da bo rezultat pravi, če se ne strinjate, pa greste lahko vedno na odvzem krvi, pa vam kar takoj povemo, da večinoma pokaže še več. Rezultati nalog so bili primerljivi s prvimi.

Druga runda: Iztok štirje decilitri vina, Matej dve pivi, merilnik alkohola je pokazal 0,15 in 0,20. Torej še vedno v mejah dovoljenega, rezultati pa so bili celo boljši kot na začetku, ker sta oba postala pogumna.

Tretja runda: oba sta postala že zelo dobre volje in vse manj pripravljena delati, sicer je pa to, kako vozite, odvisno od številnih dejavnikov. Ali ste moški ali ženska, mimogrede, mi smo preizkus naredili samo na moških, pri ženskah so dovoljene merice še manjše. Važno je tudi, koliko ste stari, kako ste aktivni, koliko ste sploh navajeni na alkohol, kakšna je vaša presnova, kaj ste jedli, vse vpliva, ampak nič ne sme biti izgovor, da lahko popijete več. Po šestih mericah, torej šestih decilitrih vina in treh pivih sta oba napihala 0,30. To je že kazen 600 EUR in 8 kazenskih točk. Iztok je že povozil en stožec, Mateja je enkrat obrnilo na hidravlični plošči.

Marsikdo še vedno ne ve, ali je meja 0,5 ali 0,24. Ali je to zdaj pol manj kot prej ali kako? Načeloma sta obe vrednosti enaki, le drugače se izražata. Včasih smo merili grame alkohola na kilogram krvi in dobili promile, to je tisto, ko ste lahko napihali največ ’nulapet’, sedaj pa že dolgo uporabljamo miligrame alkohola v litru izdihanega zraka, kjer je dovoljena meja 0,24, dosegli pa jo boste seveda pri enaki količini popitega alkohola.

Četrta runda: osem decilitrov vina, štiri piva, Iztok je napihal 0,43, Matej 0,41. To je za marsikoga en takšen povprečen večer, ko se dobiš zvečer na pijači, kaj poješ … no, kazen pa 900 EUR in 16 kazenskih točk! Rezultati vaj: zelo slabi. Matej je sicer dosegel rekord pri parkiranju, ker je bil že ekstremno pogumen in je imel veliko sreče, se je pa zato enkrat obrnil na plošči, Iztok pa je že pri parkiranju zbil dva stožca (dva človeka?) in se obrnil na plošči. Tudi hoja z zaprtimi očmi po črti je obema že pričela povzročati težave.

In ker se nista mogla več ustaviti, smo šli do konca. Matej cel ’6-pack’ piva, Iztok buteljko in pol, torej liter in 2 deci vina, pa smo prišli na 0,60 in 0,64 pri Iztoku, torej je bilo obema odvzeto vozniško dovoljenje, dodeljen sodnik za prekrške in kazen 1.200 EUR. Kaj se zgodi potem, poglejte v tem prispevku, v tem pa smo vam verjetno zelo jasno pokazali, zakaj alkohol in vožnja res ne gresta skupaj. Pa varno za volanom!

 
Komentarji
Komentarji uporabnikov
 
Ni komentarjev, dodajte jih!
NAJBOLJ BRANO
NAJBOLJ KOMENTIRANO
VOLAN NA FACEBOOKU
 
   
Danes je 27. 7. 2024
Julij 2024
Pon Tor Sre Če Pet Sob Ned
 
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
29303101020304

€/L
Q Max 100

€/L
Q Max 95

€/L
Q Max diesel
tesla model Y 224
škoda octavia 190
volkswagen taigo 136
renault captur 129
MG ZS EV 126

Podatki veljajo za marec 2023.

Letos je bilo v SLO prodanih 13.450 novih avtov.

Anketa
Kaj nas bo premikalo v prihodnosti?
993Elektrika v baterijah. 992Fosilna goriva. 991Sintetična goriva. 990Vodik.


Vsak petek boste prejeli sveže e-novičke Volan.

Obljubimo vam, da ne bomo smetili!

Obvestila
Javna agencija RS za varnost prometa Nekaj več kot 2.600 kršitev pred 2 leti  | 
Motulli Dolenjski Motulli osvaja Švico pred 2 leti  | 
Peugeot Slovenija Nov prodajno-servisni salon pred 2 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Varno v jesen in zimo pred 2 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Na šolske poti so se vrnili otroci! pred 2 leti  | 
Zavod VOZIM, Big Bang Varno v jesen pred 2 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Od danes pomembne zakonske spremembe pred 2 leti  | 
Toyota startup pospeševalnik Klic po inovacijah mobilnosti za vse in ... pred 3 leti  |  Volan
Zavarovalnica Triglav - DRAJV Osvoji nove brisalce Bosch pred 3 leti  | 
Ford in Fordwich Bodo preklopili na elektriko? pred 3 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Preprečevanje vožnje pod vplivom ... pred 3 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Varujmo življenja, vozimo trezni! pred 3 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Pasavček tudi v časih epidemije pred 3 leti  | 
Continental in skupina Volkswagen Recept za uspešno večdesetletno ... pred 3 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Alkohol ostaja širok družbeni problem pred 3 leti  | 
Toyota Motor Europe Prodajni rezultati pred 3 leti  | 
Continental Zimske ali celoletne pnevmatike? pred 3 leti  | 
Ford transit connect Najvarčnejši v segmentu pred 3 leti  | 
Peugeot Iščejo najstarejšega pred 3 leti  | 
Continental 73-krat od Zemlje do Marsa pred 3 leti  |