Volan na Facebook-u Uredništvo Oglaševanje
 

Parkirne hiše v Ljubljani

Nasvet z Oplom LPG

Avtor prispevka: Jure Cehner
Ne, LPG ne pomeni ljubljanska potniška groza, temveč kratica označuje utekočinjen naftni plin. Z oplom corsa LPG smo se podali v prestolnico, natančneje v parkirne hiše. Mislite, da so nas vsepovsod spustili noter?
Parkirne hiše v Ljubljani
Foto: Anže Jereb
16. 4. 2014 ob 15:00
Komentarjev: 0
video nasvet z Oplom LPG - parkirne hiše
VIDEO VSEBINA
 
Zapri video

Opla corsa LPG smo že izčrpno testirali v tej oddaji in ugotovili, da je utekočinjen naftni plin precej dobra alternativa bencinu in dizlu, saj je cenejše, motorju podaljša življenjsko dobo in pa okolju zelo prijazno. Vendar LPG je težji od zraka in izjemno lahko vnetljiv, zato smo se vprašali, ali lahko z njim sploh parkiramo v garažnih hišah. K sreči jih imamo v prestolnici dovolj, zato smo se sredi največje gužve zapodili v najbolj oblegane parkirne hiše v Ljubljani. Zakonov ni nobenih, ki bi nam prepovedovali parkiranje z avtom na plin. Parkiramo lahko, če imamo vgrajeno napravo po certifikatu R67.01, ki zagotavlja polno plinotesnost, vednar nam je bilo rečeno, da vseeno najdemo kakšno parkirno hišo, ki takšne eko avte iz takšnih ali drugačnih razlogov prepoveduje. In smo se šli prepričat. 

Parkirnih hiš je morda res dovolj, vendar vse hiše nadzorujejo vsega skupaj tri ali štiri večja podjetja. Z nekaterimi smo se brez težav dogovorili, druge, kot je parkirna hiša Metelkova, pa niti priklicati nismo mogli in so zato žal izostale iz našega obhoda po prestolnici. 

Parkirne hiše Bežigrajski dvor, Komenskega in Steletova spadajo pod isto upravo. Prvo smo se zapeljali pred Bežigrajski dvor na Kržičevi, ki lahko pod streho spravi 550 avtov. Takoj, ko smo se zapeljali pred zapornico, nas je pozdravil znak, na katerem je jasno pisalo 'prepovedano za vozila na plin'. Celotna garažna hiša je podzemna, zaradi česar se je uprava podjetja SPL d.o.o. odločila že leta 1996, ko se je gradila soseska, prepovedati vozila na plin in to je ostalo nespremenjeno do danes. Bežigrajski dvor je ena prvih garažnih hiš, ki so jih pričeli upravljati in tudi prva javna garažna hiša v tem delu Bežigrada. Nahaja se v neposredni bližini zdravstvenega doma, Plave Lagune, gimnazije, Bežigrajske knjižnice in drugih institucij ter je vedno bolj zasedena. Parkirno mesto v parkirni hiši Bežigrajski dvor stane 1,50 € na uro

Parkirna hiša Komenskega od leta 2005 ponuja 111 parkirnih mest. Res je precej manjša, niti ni poceni, za parkirno mesto boste odšteli 1,60 € na uro, je pa sodobna. Bili smo prepričani, da bomo tukaj lahko pustili našega opla corsa, ampak ponovno nas je zaustavil znak, ki preprečuje parkiranje avtomobilom na LPG. Enaka uprava, enaka pravila. Garažna hiša ni nadzemna in prav tako nima ustreznega sistema za filtriranje zraka, ki glede na zanesljivost izdelave tovrstnih vozil sicer niti ni nujen, zato so se odločili prepovedati vozila na avtoplin. 

Parkirna hiša Steletova pa je še najmanjša, samo 98 parkirnih mest ima. Tukaj sploh ne moremo pustit avta za kratek čas, ampak lahko parkirno mesto najamem samo za cel mesec ali več. Dobrih 64 evrov za pokriti parking, slabih 40, če boste želeli svoj avto pustiti na strehi. Sicer pa je parkirna hiša odprtega tipa in v celoti postavljena nad zemljo, kar pomeni, da za našo corso LPG ni nikakršnih omejitev. 

No, naslednje štiri parkirne hiše so spet v lasti enega podjetja in vse imajo isto ceno. 2 evra na uro. Za parkirno mesto za cel mesec pa vas bodo vse olajšale za 150 evrov ali več. Prva je Meksiko. 522 parkirnih mest pri kliničnem centru sicer pride še kako prav. Corso pa smo lahko parkirali samo v zgornjih, nadzemnih etažah. Nato smo se zapeljali še v parkirno hišo Šentpeter in ugotovili, da je tudi tukaj v kletnih prostorih žal ne moremo, ker gre za v celoti zaprt prostor in obstaja nevarnost, da bi se plin zadrževal v primeru uhajanja, prav tako pa ni nikakršnih omejitev v zgornjih etažah. Torej, popolnoma enaka pravila kot veljajo v Meksiku in pa tudi v parkirni hiši Trdinova, ki se poslužuje enakega sistema. Za parkirno hišo Kapitelj pa veljajo drugačna pravila. Gre v celoti za podzemno hišo, tako da nas je znak, ki prepoveduje parkiranje vozil na avtoplin, ustavil že ob vhodu. 

Za konec smo se zapeljali še do parkirišča pod Kongresnim trgom, kjer ni nikakršnih omejitev in dnevno parkira do pet vozil na avtoplin. Posebnih sistemov za prezračevanje nima, vednar so sledili napotkom projektanta, ki je sledil italijanskim regulacijam, ki so prepovedi ukinile. So mnenja, da so avtomobili s pogonom na plin dovolj varni, da bi predstavljali težavo. Če boste želeli parkirati manj kot tri ure, boste za uro odšteli 1,20 €, v primeru, da boste vozilo pustili na mestu več kot tri ure, pa cena za uro parkinga poskoči na 2,40 €. Enakega mnenja pa žal niso v parkirni hiši Stožice, kjer vas bodo ustavili že pri vhodu, če boste vanjo želeli zapeljati avto na plin. Zaradi mešanega lastništva se nad politiko žal ne morejo zediniti. 

Širom parkirnih hiš v Ljubljani velja torej nekakšno pravilo, da se v podzemnih mestih z izjemno garažne hiše pod Kongresnim trgom ne parkira, v zgornjih nastropjih in pritličju pa ne bo težav. Če se torej igrate z idejo o nakupu avta na plin, naj vas te minimalne omejitve nekaterih parkirnih hiš nikar ne odvrnejo od nakupa. Sčasoma, ko bo tovrstnih vozil vedno več, si bodo tudi te premislile. 

 
Komentarji
Komentarji uporabnikov
 
Ni komentarjev, dodajte jih!
NAJBOLJ BRANO
NAJBOLJ KOMENTIRANO
VOLAN NA FACEBOOKU
 
   
Danes je 27. 7. 2024
Julij 2024
Pon Tor Sre Če Pet Sob Ned
 
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
29303101020304

€/L
Q Max 100

€/L
Q Max 95

€/L
Q Max diesel
tesla model Y 224
škoda octavia 190
volkswagen taigo 136
renault captur 129
MG ZS EV 126

Podatki veljajo za marec 2023.

Letos je bilo v SLO prodanih 13.450 novih avtov.

Anketa
Kaj nas bo premikalo v prihodnosti?
993Elektrika v baterijah. 992Fosilna goriva. 991Sintetična goriva. 990Vodik.


Vsak petek boste prejeli sveže e-novičke Volan.

Obljubimo vam, da ne bomo smetili!

Obvestila
Javna agencija RS za varnost prometa Nekaj več kot 2.600 kršitev pred 2 leti  | 
Motulli Dolenjski Motulli osvaja Švico pred 2 leti  | 
Peugeot Slovenija Nov prodajno-servisni salon pred 2 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Varno v jesen in zimo pred 2 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Na šolske poti so se vrnili otroci! pred 2 leti  | 
Zavod VOZIM, Big Bang Varno v jesen pred 2 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Od danes pomembne zakonske spremembe pred 2 leti  | 
Toyota startup pospeševalnik Klic po inovacijah mobilnosti za vse in ... pred 3 leti  |  Volan
Zavarovalnica Triglav - DRAJV Osvoji nove brisalce Bosch pred 3 leti  | 
Ford in Fordwich Bodo preklopili na elektriko? pred 3 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Preprečevanje vožnje pod vplivom ... pred 3 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Varujmo življenja, vozimo trezni! pred 3 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Pasavček tudi v časih epidemije pred 3 leti  | 
Continental in skupina Volkswagen Recept za uspešno večdesetletno ... pred 3 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Alkohol ostaja širok družbeni problem pred 3 leti  | 
Toyota Motor Europe Prodajni rezultati pred 3 leti  | 
Continental Zimske ali celoletne pnevmatike? pred 3 leti  | 
Ford transit connect Najvarčnejši v segmentu pred 3 leti  | 
Peugeot Iščejo najstarejšega pred 3 leti  | 
Continental 73-krat od Zemlje do Marsa pred 3 leti  |