Volan na Facebook-u Uredništvo Oglaševanje
 

Inovacijam ni videti konca – 1. del

Continental TechShow 2019

Avtor prispevka: Iztok Krajnc
Pri Continentalu vsaki dve leti predstavijo nove tehnologije, zaradi katerih bomo enkrat vsi bolj varni. Slogan tokratnega TechShowa v Hannovru je nosil naslov 'Mobilnost je srčni utrip življenja'.
Inovacijam ni videti konca – 1. del
Foto: Continental
18. 12. 2019 ob 19:00
Komentarjev: 0
Continental TechShow 2019 - I.
VIDEO VSEBINA
 
Zapri video

Continental že dolgo ne proizvaja samo pnevmatik, temveč ima zelo velik oddelek, namenjen razvoju tehnologij, ki bodo pot v avtomobile našle šele čez nekaj let. Tokrat so nam pokazali veliko novosti, med drugim prednosti pametne infrastrukture, pri kateri so izpostavili pametno tipalo za pametna mesta. Gre za modularno enoto, ki jo lahko vsako mesto prilagodi svojim potrebam, namesti pa se na obstoječe ulične svetilke, ki že imajo elektriko in so dovolj visoke, da ima tipalo dober pregled nad dogajanjem v okolici, prav tako pa je varno pred vandalizmom. Ena od možnih implementacij je vizualno označevanje parkirišč, da lahko vozniki že od daleč vidijo, če je parkirno mesto prosto ali ne, prednost tipala pa je v možnosti hkratnega spremljanja do 50 parkirišč. Obenem se lahko isti sistem v primeru nesreče ali naravnih katastrof spremeni v sistem vodenja voznikov mimo ovir, mogoče je tudi preusmerjanje prometa. Poleg tega lahko tipalo sprejema in analizira podatke o kakovosti zraka in hrupu, analizira promet in tudi drugim tipalom sporoča, da se približuje avtomobil. Posledično so lahko osvetljeni samo določeni deli ceste, s čimer se varčuje z električno energijo.

Pri Continentalu so se leta 2018 povezali s specialisti za osvetljevanje OSRAM in skupaj so razvili žarometa visoke ločljivosti, ki za delovanje uporabljata kombinacijo mikro-LED-diod in laserjev. Sam sistem je narejen na osnovi tehnologije SMARTRIX-HD, z velikim številom posamično nadzorovanih slikovnih pik, tako da lahko žarometa zagotavljata optimalen snop svetlobe v vseh vremenskih razmerah, tako za voznika kot za nasprotivozeči promet. Vsak žaromet ima na voljo 4.096 pik, od katerih je lahko osvetljen samo tisti, ki je v danem trenutku najbolj pomemben, tehnologija pa omogoča osvetljevanje cestišča do 600 metrov daleč, pri čemer je poraba elektrike zaradi mikro-LED-diod precej manjša kot pri ostalih matričnih LED-lučeh. Tehnologija bo prišla prav predvsem za osvetljevanje divjih živali, kolesarjev, pešcev in morebitnih ovir ob in na cestišču, nam pa so pokazali, da lahko žarometa projicirata sliko videoigre 'kača', neuradno pa so z njima že predvajali tudi videoposnetke.

Ker iz dneva v dan postajajo stvari bolj pametne, se bo to kmalu zgodilo tudi z oblačili. Pametna oblačila bodo prišla prav predvsem reševalnim ekipam, saj se bodo samodejno osvetlila, ko bo reševalec zapustil avtomobil, ob sedenju na sedež pa se bo osvetlitev onemogočila. Tako bodo reševalci na terenu bolj vidni in posledično bolj varni, polnjenje pa bo potekalo preko indukcije na sedežu v avtomobilu.

Seveda pa pri Continentalu še naprej razvijajo gume, prav posebne tudi za čevlje. Pravijo, da ima kar 40 odstotkov vseh tekaških čevljev, ki jih proda Adidas, Continentalove podplate, zgodba o sodelovanju pa je stara že 10 let. Takrat je glavni gumar pripravil poseben recept za gumo, ki je bila tako lepljiva, da je prototipni čevelj ostal prilepljen na steno. To bi pri teku na čas pomenilo zaostajanje, zato so kar dve leti iskali pravi recept, s katerim zdaj zagotavljajo vrhunske rezultate in nekateri športniki so zaradi Continentalovih podplatov vsako leto hitrejši na maratonih.

Zelo zanimiv je še prototip pametne pnevmatike, ki ima vgrajen mikrokompresor in lahko dopolni ali spusti odvečen zrak iz pnevmatike, odvisno od tega, kar želite in potrebujete. Tako bodo v prihodnosti pnevmatike vedno optimalne, ne glede na vozne razmere, prilagajala se bo lahko celo širina pnevmatike. Trenutno za dopolnitev 0,5 bara prototip potrebuje okoli 3 minute, v prihodnosti bo enako nalogo opravil v minuti.

 
Komentarji
Komentarji uporabnikov
 
Ni komentarjev, dodajte jih!
NAJBOLJ BRANO
NAJBOLJ KOMENTIRANO
VOLAN NA FACEBOOKU
 
   
Danes je 8. 9. 2024
September 2024
Pon Tor Sre Če Pet Sob Ned
 
26272829303101
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30010203040506

€/L
Q Max 100

€/L
Q Max 95

€/L
Q Max diesel
tesla model Y 224
škoda octavia 190
volkswagen taigo 136
renault captur 129
MG ZS EV 126

Podatki veljajo za marec 2023.

Letos je bilo v SLO prodanih 13.450 novih avtov.

Anketa
Kaj nas bo premikalo v prihodnosti?
993Elektrika v baterijah. 992Fosilna goriva. 991Sintetična goriva. 990Vodik.


Vsak petek boste prejeli sveže e-novičke Volan.

Obljubimo vam, da ne bomo smetili!

Obvestila
Javna agencija RS za varnost prometa Nekaj več kot 2.600 kršitev pred 2 leti  | 
Motulli Dolenjski Motulli osvaja Švico pred 2 leti  | 
Peugeot Slovenija Nov prodajno-servisni salon pred 2 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Varno v jesen in zimo pred 2 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Na šolske poti so se vrnili otroci! pred 3 leti  | 
Zavod VOZIM, Big Bang Varno v jesen pred 3 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Od danes pomembne zakonske spremembe pred 3 leti  | 
Toyota startup pospeševalnik Klic po inovacijah mobilnosti za vse in ... pred 3 leti  |  Volan
Zavarovalnica Triglav - DRAJV Osvoji nove brisalce Bosch pred 3 leti  | 
Ford in Fordwich Bodo preklopili na elektriko? pred 3 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Preprečevanje vožnje pod vplivom ... pred 3 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Varujmo življenja, vozimo trezni! pred 3 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Pasavček tudi v časih epidemije pred 3 leti  | 
Continental in skupina Volkswagen Recept za uspešno večdesetletno ... pred 3 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Alkohol ostaja širok družbeni problem pred 3 leti  | 
Toyota Motor Europe Prodajni rezultati pred 3 leti  | 
Continental Zimske ali celoletne pnevmatike? pred 3 leti  | 
Ford transit connect Najvarčnejši v segmentu pred 3 leti  | 
Peugeot Iščejo najstarejšega pred 3 leti  | 
Continental 73-krat od Zemlje do Marsa pred 3 leti  |