Volan na Facebook-u Uredništvo Oglaševanje
 

Da bo dopust najboljši!

Varno za volanom

Avtor prispevka: Matej Mihinjač
Ko smo že vsi z eno nogo v avtu in skoraj na poti na morje, imamo vedno še kakšno pametno priporočilo, preden se zares odpeljemo, da bo vožnja varnejša in prijetnejša.
Da bo dopust najboljši!
Foto: Volan
3. 7. 2020 ob 7:00
Komentarjev: 0

Na precej stvari je namreč potrebno biti pozoren pri avtomobilu, da bo dopust ali pa pač kakršnakoli daljša vožnja prijetna in vas ne bo kakšna stvar negativno presenetila. Za začetek lahko za kaj neprijetnega poskrbijo gume na avtu, zato jih malce bolje poglejte pred daljšo potjo. Seveda je tlak ena od pomembnejših stvari, tega pregledujte vsaj enkrat na dva meseca, in to takrat, ko so gume še hladne.

To ne pomeni, da je treba pregled opraviti sredi noči, da bo ja dovolj mrzlo, vseeno pa tlak preverite po največ nekaj kilometrih vožnje. Če ga ne morete preveriti doma, to lahko storite na vsakem bencinskem servisu in tam vrednosti tudi popravite, če bo potrebno. Za vaš avtomobil imate v največ primerih zapisane na stebričku, ko odprete voznikova vrata. Ne bo pa pregledovanje tlaka ustrezno, če se boste na poti na morje ustavili po stotih kilometrih, ker bodo gume takrat že segrete, tlak pa večji. No, gume s pogledom ošvrknite še glede morebitnih poškodb pa seveda starost in globino profila.

Ne pozabite niti na dokumente, ne le svoje, ampak tudi avtomobilske. Da vam slučajno ne bosta sredi dopusta potekla registracija ali pa zavarovanje, da imate veljavno vinjeto in morda še dodatno zavarovanje za tujino. Triglav ponuja AvtoMobilno, smo o njem govorili v oddaji že večkrat in krije tudi škodo, ki jo naredite s kolesom.

Naslednja stvar so tekočine v avtu! Ne samo gorivo, ki ga je vedno dobro imeti dovolj, sploh v kakšnih bolj odročnih državah, kjer servisi niso na gosto posejani, ampak tudi ostale tekočine. Recimo za pranje stekel, ker bo mrčesa na poti najbrž veliko. Poleti marsikdo namesto ustrezne tekočine za pranje stekel v posodo nalije kar vodo. S tem seveda ni nič grozno narobe, če je ne boste pozabili in polne posode z vodo uporabljali tudi pozimi, takrat lahko ob zmrzovanju in povečanju volumna posoda celo poči. Je pa vseeno res, da voda bistveno slabše odstranjuje mrčes in ostalo umazanijo s stekla, zato vseeno priporočam ustrezno tekočino.

Tudi motornega olja naj bo dovolj, to lahko preverite z merilno palico, avto pa naj pred tem stoji izklopljen na ravni podlagi vsaj nekaj časa. Je pa res, da novejši avtomobili na (pre)majhno količino motornega olja opozorijo sami in načeloma dovolj zgodaj, da dolivanje ni potrebno isti hip. Ne škodi pa, če kakšno stvar kdaj pogledate sami, saj veste, tudi to vam lahko prihrani kakšno težavo na poti. Ena od tekočin, ki naj je bo tudi dovolj, je voda za potnike, da ne boste dehidrirali. Da ne bomo skrbeli le za avtomobil ...

Ko se boste pripeljali na cilj in parkirali avtomobil, morda celo za več tednov, če ste te vrste srečko, tudi zanj lahko poskrbite, da bo ves čas v dobri formi. Pri Toyoti predlagajo, da vsak teden avto zaženete za nekaj minut in ga malo zbudite, velja tudi za hibride, ki načeloma potrebujejo celo manj pozornosti in skrbnosti.

Obenem lahko istočasno na polno zaženete še klimatsko napravo, da se malo prepiha in potem iz rež ne bo smrdelo, tistih nekaj minut pa počakate zunaj, da se ne boste prehladili. No, če vsakih nekaj dni peljete otroke v bližnje mesto na sladoled, dodatnega zaganjanja avta na mestu seveda ne potrebujete. Takšna skrb je namenjena predvsem tistim, ki avta sploh ne premikate.

Kakšno škripanje ob zaviranju naj vas ne skrbi, če je avto pred tem dolgo stal, ker se je pač na zavorah nabrala le površinska rja in jo boste z nekajkratnim zaviranjem itak takoj odstranili. Pozorni bodite tudi na akumulator, tega preverite še pred odhodom na pot, da ne bo potem avto postal zaradi njega nepremičnina, ki vam bo pokvarila dopust.

In ko boste ležali na plaži, avto pa bo lepo čakal na vas v senci v borovem gozdičku … in bo nanj kapnila kakšna kapljica smole, tudi to naj vam ne uniči dopusta. Običajno je dovolj že jedilno olje in mehka krpa, pa bo šla smola hitro proč. Pa ni treba ženi vzeti najdražjega ekstra deviškega olivnega olja, cenejše sončnično bo OK. In seveda, vedno spočiti na pot, vsi potniki pripeti ... saj vemo, da veste. Varno za volanom in prijetno plavanje želimo!

 
Komentarji
Komentarji uporabnikov
 
Ni komentarjev, dodajte jih!
NAJBOLJ BRANO
NAJBOLJ KOMENTIRANO
VOLAN NA FACEBOOKU
 
   
Danes je 27. 7. 2024
Julij 2024
Pon Tor Sre Če Pet Sob Ned
 
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
29303101020304

€/L
Q Max 100

€/L
Q Max 95

€/L
Q Max diesel
tesla model Y 224
škoda octavia 190
volkswagen taigo 136
renault captur 129
MG ZS EV 126

Podatki veljajo za marec 2023.

Letos je bilo v SLO prodanih 13.450 novih avtov.

Anketa
Kaj nas bo premikalo v prihodnosti?
993Elektrika v baterijah. 992Fosilna goriva. 991Sintetična goriva. 990Vodik.


Vsak petek boste prejeli sveže e-novičke Volan.

Obljubimo vam, da ne bomo smetili!

Obvestila
Javna agencija RS za varnost prometa Nekaj več kot 2.600 kršitev pred 2 leti  | 
Motulli Dolenjski Motulli osvaja Švico pred 2 leti  | 
Peugeot Slovenija Nov prodajno-servisni salon pred 2 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Varno v jesen in zimo pred 2 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Na šolske poti so se vrnili otroci! pred 2 leti  | 
Zavod VOZIM, Big Bang Varno v jesen pred 2 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Od danes pomembne zakonske spremembe pred 2 leti  | 
Toyota startup pospeševalnik Klic po inovacijah mobilnosti za vse in ... pred 3 leti  |  Volan
Zavarovalnica Triglav - DRAJV Osvoji nove brisalce Bosch pred 3 leti  | 
Ford in Fordwich Bodo preklopili na elektriko? pred 3 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Preprečevanje vožnje pod vplivom ... pred 3 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Varujmo življenja, vozimo trezni! pred 3 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Pasavček tudi v časih epidemije pred 3 leti  | 
Continental in skupina Volkswagen Recept za uspešno večdesetletno ... pred 3 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Alkohol ostaja širok družbeni problem pred 3 leti  | 
Toyota Motor Europe Prodajni rezultati pred 3 leti  | 
Continental Zimske ali celoletne pnevmatike? pred 3 leti  | 
Ford transit connect Najvarčnejši v segmentu pred 3 leti  | 
Peugeot Iščejo najstarejšega pred 3 leti  | 
Continental 73-krat od Zemlje do Marsa pred 3 leti  |