Volan na Facebook-u Uredništvo Oglaševanje
 

Pnevmatika

Tehno volan

Avtor prispevka: Jure Cehner
Več kot 150 let razvoja je šlo v te gumijaste obroče, ki krasijo vaša platišča. Ne gre 'le' za gume. Preden so ugledale vaš avto, so bile skrbno zasnovane in pretrpele mukotrpne vzdržljivostne teste.
Pnevmatika
Foto: splet
18. 11. 2015 ob 13:30
Komentarjev: 0
video tehno volan - pnevmatika
VIDEO VSEBINA
 
Zapri video

Pnevmatike oz. gume po domače, večna tema. Kakšen mora biti profil, koliko so lahko največ stare, kako jih pravilno shranjujemo ... to že vse veste. Tokrat se bomo raje posvetili temu, kako so sploh izdelane. In čemu sploh služijo. V osnovi lahko rečemo, da je pnevmatika tisti del kolesa, ki ima stik s tlemi in ustvarja trenje med vozilom in podlago in s tem oprijem, obenem pa poskrbi za blaženje in absorbcijo udarcev. Kar pomemben del celotnega paketa, v glavnem.

Prva kolesa sploh niso bila iz gume, to itak tudi veste. Vozovi so imeli lesena kolesa in v začetku obdana z usnjem, pozneje pa z jeklenim plaščem. No, če gremo še nazaj v zgodovino, vidimo, da so kolo izumili v neolitskih časih; tam nekje v letih 6.500 do 9.000 let pred našim štetjem je živel človek, ki je bil dovolj len, da je začel razmišljati o alternativah hoji. Ta preprosta iznajdba, ki je vseeno, roko na srce, bila pogruntana precej pozno, je ena izmed ključnih tehnoloških dosežkov, ki so vplivali na prehod v železno dobo. Prve najdbe, ki so kolesom podobne, segajo v šesto tisočletje pred našim štetjem, za človeški transport pa so kolo verjetno začeli uporabljati tam nekje v letih od 2.200 do 1.550 pr. n. št. Tu je govora o kolesu z naperami ter luknjo za os, namenjemu predvsem takratnim bojnim vozovom. Skratka, sprva so uporabljali samo lesena kolesa, kasneje so jih obdali z usnjem, kasneje z železom in še kasneje z jeklom.

Charles Goodyear
Takrat se jim pač še ni sanjalo o gumah, kaj šele o takšnih za različne podlage in sezone. Napihljivo gumo (pnevmatsko) je leta 1888 izdelal veterinar John Boyd Dunlop, ja, prav ta Dunlop, in sicer za tricikel, ki ga je gonil njegov nekajletni mulc. Do takrat so raje kot napihljive gume, ki so jih tudi že poznali, uporabljali polne gumijaste plašče, a se je to zaradi naraščajoče popularnosti koles spremenilo, zato je kmalu zatem Dunlop vložil patent za pnevmatsko gumo za kolo. Prvi patenti glede gum so se pojavili že bistveno prej, enega je že leta 1844 vložil Charles Goodyer.

Da ne bo preveč dolgovezenja, razvoj je šel seveda naprej in leta 1920 so odkrili sintetične materiale za izdelavo pnevmatik, leta 1946 pa so pri Michelinu zasnovali prvo radialno gumo, kakršna se uporablja še danes. V teh modernih časih so avtomobilske pnevmatike seveda vrhunski tehnični proizvodi in nanje ne glejte le kot na oporo vašega platišča oziroma kot nekaj, kar pač mora biti na avtomobilu, da se sploh lahko peljete. Več kot 150 let razvoja je šlo v te gumijaste obroče in danes vsaka pnevmatika, ki jo izdela firma, ki da nekaj nase, pred splovitvijo v prodajalne pretrpi mukotrpne vzdržljivostne teste.

Torej, radialne pnevmatike so te, ki jih imate na vaših platiščih. Danes se izdelujejo tako, da izdelovalci sprva računalniško zasnujejo kordno ogrodje s strukturo, ki ima zelo veliko natezno trdnost. Vložki ojačitvenega korda pnevmatike segajo od noge do noge pod kotom 90 stopinj do središčne linije pnevmatike. Neposredno na vrhu radialnih vložkov in pod tekalno plastjo je po celotni dolžini pas iz več kordnih ali jeklenih vložkov. Pas je nameščen po obodu okrog kordnega ogrodja. Kordi pa so v pasu nameščeni pod majhnim kotom od 15 do 25 stopinj. Glavna prednost radialne pnevmatike je, da se zaradi svoje togosti površina, ki je v stiku s tlemi, ne spreminja, ne glede na sile, ki se nad njo vršijo. Temu specialisti pravijo bočna stabilnost, ki je dosežena z nizkim presečnim razmerjem in plosko konturo tekalne plasti. Na zunanji plasti pa pomembno vlogo odigrajo kanali oz. žlebovi, katerih oblika in smer sta še posebej skrbno zasnovani, saj zelo vplivajo na stabilnost in daljšo življenjsko dobo pnevmatike. Teh kanalov ne naredijo ročno z rezbarjenjem, temveč s toplotno obdelavo v peči praktično pustijo odtis na gladki gumi. 

Pnevmatike, kot predobro veste, se tudi hitro obrabijo, še posebej, če radi delate cestne krofe ali res hitro vozite v zavoje. Ko zapustijo tovarno, imajo nekje od 7 do 9 milimetrov profila. V zimskem času morate imeti po zakonu zimske pnevmatike z oznako M+S z minimalno globino profila 3 milimetre oz. letne pnevmatike takisto z minimalno 3-milimetrsko globino profila in ustrezno velike snežne verige v priboru. Globina profila je ključna, saj lahko pnevmatike zaradi 'izlizanosti' izgubijo oprijem s cestiščem, zato vozila ni več mogoče usmerjati in ustaviti. Zato ne vozite pnevmatik z zakonsko določenim minimalnim profilom, ki je 1,6 milimetra. Letne pnevmatike zamenjajte pri globini profila 2 do 3 milimetre, zimske že pri 4. Globino žlebov lahko enostavno izmerite z evrskim kovancem, saj zunanji, zlati rob meri natanko tri milimetre. Evo, pa smo vam olajšlali vsaj en opravek.

Upam, da smo približno razjasnili stvari. Pomembno je, da za svoj avtomobil izberete pravo dimenzijo pnevmatik, za običajne avtomobile niti ni treba, da je pnevmatika posebej športna, ker so slednje običajno manj prepričljive na mokrem terenu, predvsem pa izberite kakovostno gumo. Konec koncev je to edina stvar vašega avtomobila, ki se dotika tal in vam nudi oprijem ter skrbi, da se v zavojih enostavno ne odpeljete naravnost na travnik.

 
Komentarji
Komentarji uporabnikov
 
Ni komentarjev, dodajte jih!
NAJBOLJ BRANO
NAJBOLJ KOMENTIRANO
VOLAN NA FACEBOOKU
 
   
Danes je 27. 7. 2024
Julij 2024
Pon Tor Sre Če Pet Sob Ned
 
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
29303101020304

€/L
Q Max 100

€/L
Q Max 95

€/L
Q Max diesel
tesla model Y 224
škoda octavia 190
volkswagen taigo 136
renault captur 129
MG ZS EV 126

Podatki veljajo za marec 2023.

Letos je bilo v SLO prodanih 13.450 novih avtov.

Anketa
Kaj nas bo premikalo v prihodnosti?
993Elektrika v baterijah. 992Fosilna goriva. 991Sintetična goriva. 990Vodik.


Vsak petek boste prejeli sveže e-novičke Volan.

Obljubimo vam, da ne bomo smetili!

Obvestila
Javna agencija RS za varnost prometa Nekaj več kot 2.600 kršitev pred 2 leti  | 
Motulli Dolenjski Motulli osvaja Švico pred 2 leti  | 
Peugeot Slovenija Nov prodajno-servisni salon pred 2 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Varno v jesen in zimo pred 2 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Na šolske poti so se vrnili otroci! pred 2 leti  | 
Zavod VOZIM, Big Bang Varno v jesen pred 2 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Od danes pomembne zakonske spremembe pred 2 leti  | 
Toyota startup pospeševalnik Klic po inovacijah mobilnosti za vse in ... pred 3 leti  |  Volan
Zavarovalnica Triglav - DRAJV Osvoji nove brisalce Bosch pred 3 leti  | 
Ford in Fordwich Bodo preklopili na elektriko? pred 3 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Preprečevanje vožnje pod vplivom ... pred 3 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Varujmo življenja, vozimo trezni! pred 3 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Pasavček tudi v časih epidemije pred 3 leti  | 
Continental in skupina Volkswagen Recept za uspešno večdesetletno ... pred 3 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Alkohol ostaja širok družbeni problem pred 3 leti  | 
Toyota Motor Europe Prodajni rezultati pred 3 leti  | 
Continental Zimske ali celoletne pnevmatike? pred 3 leti  | 
Ford transit connect Najvarčnejši v segmentu pred 3 leti  | 
Peugeot Iščejo najstarejšega pred 3 leti  | 
Continental 73-krat od Zemlje do Marsa pred 3 leti  |