Volan na Facebook-u Uredništvo Oglaševanje
 

Delne kombinacije avtomobilskega kaska

Zavarovalniški nasveti

Avtor prispevka: Jure Cehner
Samomorilske srne, tornadi, strele, poplave, eksplozije, nakupovalci z vozički in zamaskirani tatovi. Same nevarnosti, ki samo čakajo, da vam bodo poškodovale vozilo. Le kaj nam je za storiti? Pogledati po kombinacijah delnega kasko zavarovanja...
Delne kombinacije avtomobilskega kaska
Foto: splet
5. 6. 2014 ob 12:04
Komentarjev: 0
video zavarovalniški nasveti - kombinacije zavarovanj
VIDEO VSEBINA
 
Zapri video

V prejšnjem prispevku smo se posvečali različnim paketom zavarovanj za vse, ki vozite vsaj šest ali več let stara vozila in ki nova niso bila vredna več kot 40.000 EUR. Pogledali smo si različne opcije, ki vam jih nudijo različne zavarovalnice, in sicer zanimali so nas paketi kasko zavarovanja. 

Danes so na vrsti druga zavarovanja, in sicer za starejše in tudi mlajše avtomobile. Letos je bilo v Sloveniji prodanih že skoraj 24 tisoč novih avtomobilov, tako da je med vami nedvomno mnogo takih, ki ste si nedavno nazaj pulili lase zaradi vseh možnih zavarovanj, ki vam jih dobronamerne zavarovalnice ponujajo in vas skušajo prepičati, da zle srne čakajo za vsakim zavojem, da vam skočijo na pokrov motorja. Pa ne samo srne, zli sokupci v večjih trgovskih centrih samo čakajo, da vam lahko v odbijač pribijejo nakupovalni voziček. No, četudi človeštvo morda še ni izgubljeno do te mere, se pa tovrstne prigode lahko kaj hitro pripetijo. In tukaj pridejo na prizorišče različni namenski zavarovalniški paketi, ki vas obvarujejo takšnih in drugačnih situacij. Recimo delni kasko parkirišče. Če se zaletite v drug avto ali ta v vas, če zadenete drog ali ta vas in tako naprej. Tudi kakšen nič hudega sluteč voziček lahko popraskate, ko ga kateri otrok pusti prikladno parkiranega pred zadkom vašega vozila. Volanovci pa sploh ne štejemo več, kolikrat so starejši občani na naših avtih preverjali, kako daleč vzvratno lahko gredo. Ponavadi nič kaj veliko. 

Praktično vse naše zavarovalnice ponujajo delna kasko zavarovanja, četudi pod različnimi imeni. Če vzamemo pod drobnogled Zavarovalnico Triglav, bo v tem primeru prišla v poštev kombinacija H – parkirišče. Ta vam krije poškodbo ali uničenje parkiranega ali ustavljenega vozila zaradi neposrednega dotika neznanega vozila ter strešnih snežnih plazov, ledenih sveč ali ledenih tvorb, ki padejo s stavb. V praksi to pomeni, da če imate avto zavarovan po kombinaciji H in pri vračanju iz trgovine na vašem parkiranem vozilu ugotovite, da je le-to poškodovano, se ne boste preveč sekirali, saj vam bo zavarovalnica povrnila škodo. Prav tako vam preveč sivih las ne bodo povzročale ledene sveče ali plazovi, ki vam izpred hiše odnesejo avto. 

Na tej točki boste nekateri morda pomislili na to, da itak na zavarovalnici ne bodo vedeli, če vas je res zadel drug avto. Le kako bi? No, pri Zavarovalnici Triglav smo se pozanimali, kako je s tem, in ugotovili, da so njihovi cenilci usposobljeni prepoznati take dogodke že po samih karakteristikah škode. Velikokrat se da razbrati, ali je vozilo v času trka dejansko mirovalo - torej gre za parkirano vozilo - ali pa je bilo v trenutku povzročene škode v gibanju, česar pa delna kombinacija seveda ne krije. Goljufanje se torej ne izplača, ampak tega nam seveda ni potrebno poudarjati. 

Če živite na področjih, kjer vam naravne nesreče predstavljajo veliko nevarnost, ali pa ste samo mnenja, da imate smolo v življenju, potem zna za vas priti v poštev kombinacija B - naravne in elementarne nesreče. Ta kombinacija se lahko sklene samo skupaj z zavarovanjem splošnega avtomobilskega kaska istega vozila. To zavarovanje krije škodo zaradi uničenja ali poškodovanja zavarovanih stvari, ki nastane kot posledica požara, potresa, direktnega udara strele, nenadnega zunanjega toplotnega oz. kemičnega delovanja, eksplozije, viharja oz. vetra, ki piha s hitrostjo najmanj 17,2 metra na sekundo (kar je 62 kilometrov na uro), toče, zemeljskega plazu, poplav in visokih voda. 

So pa tudi še druge nevarnosti, ki pretijo na naše avte predvsem na regionalnih in gozdnih cestah. V večernih urah na odprti cesti velikokrat lahko naletimo na samomorilske srne. Nikoli nam ni bilo jasno, zakaj bi srna prostovoljno z vso silo in čelno trčila v avto, vendar je tega verjetno zmožen tudi kakšen človek. Kakorkoli, srne od strahu otrpnejo pred močnimi lučmi, zato se včasih zdi, da se jim niti ne da potruditi, da bi se umaknile. Če imajo priložnost, bodo že tekle proč, tu ni skrbi. 

Za nezgode iz tega naslova skrbi delni kasko divjad, kar je kombinacija D - divjad in domače živali. Vprašanje, ki se poraja, je, ali zavarovalnica krije samo škodo, ki jo povzroči žival v primeru trka, oziroma tudi vse poškodbe na avtu, če se čelno leteči srni lepo umaknemo globoko v jarek ali v najbližje drevo. Krije seveda neposredno škodo, ki je nastala ob trku, posredne, kot je zavoj v jarek ob izogibanju živali, pa ne. Ta je seveda krita iz naslova splošnega kaska. Niti ne krije škode, ki vam jo povzroči srna za volanom. Na desni.

In tu so potem še stekla. Ta hitro počijo, včasih je dovolj že kamenček, ki prileti v vetrobran. Se je tudi že zgodilo, da nam je pozimi počila šipa, ko smo bili v avtopralnici. Očitno je bila temperaturna razlika prevelika. Ali pa tistemu duhcu v pralnici ni bilo všeč, da smo bili tam. Kombinacija E - steklo je tista, ki vam bo v teh primerih prišla prav. Ta krije razbitje stekla, Zavarovalnica Triglav pa sodeluje tudi z veliko strokovnjaki, ki s sodobnimi tehnologijami omogočajo popravilo tovrstnih poškodb. Prednost popravila je, da obdržite originalno steklo, brez da bi posegali v tesnenje ali stabilnost vozila. Takšen poseg običajno traja samo kakšni dve uri ali manj, nekateri izvajalci pa celo pridejo k vam na dom.

V kolikor vas je strah, da se bo vaš avto pokvaril do te mere, da bo moral biti daljši čas na popravilu, je priporočljiva kombinacija I - nadomestno vozilo. To zavarovanje vam krije stroške najema osebnega avtomobila za čas potrebnega popravila, ki ga določi zavarovalnica na podlagi tovarniških normativov. V praksi to pomeni, da vam ta kombinacija pride prav v primerih uničenja, poškodbe ali izginotja vozila zaradi ene od zavarovanih nevarnosti splošnega ali delnega avtomobilskega kaska. Žal to ne pomeni, da se boste v primeru kraje vašega avta na stroške zavarovalnice z nadomestnim vozilom vozili v nedogled, temveč za čas do nabave drugega avtomobila ali do najdenja izginulega avta, vendar največ do 10 dni. 

In še zadnja kombinacija, ki zna priti še kako prav, še posebej dandanes, ko se stopnja kriminala zaradi slabih ekonomskih razmer veča, je kombinacija K - kraja. Tudi ta se lahko sklene samo skupaj z zavarovanjem splošnega avtomobilskega kaska istega vozila. Če vam nepridipravi ukradejo avto, boste tega doplačila še kako veseli, vendar nepridiprav ne sme biti nekdo, ki ste mu prepustili avto v uporabo, niti vaš sorodnik v ravni vrsti oz. nekdo, s katerim živite v istem gospodinjstvu, prav tako pa ne sme biti oseba, ki je pri vas zaposlena.

Nauk zgodbe je, da se doplačilo za katero od kombinacij še kako izplača, še posebej če ste si ravnokar omislili nov avtomobil. Verjetno pa se vam ne splača doplačati čisto vseh kombinacij, temveč samo za tiste, katerih krite nevarnosti vam dejansko pretijo. Če živite in delate v mestu, verjetno ne boste kupovali kombinacije za divjad. Čeprav nikoli ne veste...

 
Komentarji
Komentarji uporabnikov
 
Ni komentarjev, dodajte jih!
NAJBOLJ BRANO
NAJBOLJ KOMENTIRANO
VOLAN NA FACEBOOKU
 
   
Danes je 19. 5. 2024
Maj 2024
Pon Tor Sre Če Pet Sob Ned
 
29300102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930310102

€/L
Q Max 100

€/L
Q Max 95

€/L
Q Max diesel
tesla model Y 224
škoda octavia 190
volkswagen taigo 136
renault captur 129
MG ZS EV 126

Podatki veljajo za marec 2023.

Letos je bilo v SLO prodanih 13.450 novih avtov.

Anketa
Kaj nas bo premikalo v prihodnosti?
993Elektrika v baterijah. 992Fosilna goriva. 991Sintetična goriva. 990Vodik.


Vsak petek boste prejeli sveže e-novičke Volan.

Obljubimo vam, da ne bomo smetili!

Obvestila
Javna agencija RS za varnost prometa Nekaj več kot 2.600 kršitev pred 2 leti  | 
Motulli Dolenjski Motulli osvaja Švico pred 2 leti  | 
Peugeot Slovenija Nov prodajno-servisni salon pred 2 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Varno v jesen in zimo pred 2 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Na šolske poti so se vrnili otroci! pred 2 leti  | 
Zavod VOZIM, Big Bang Varno v jesen pred 2 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Od danes pomembne zakonske spremembe pred 2 leti  | 
Toyota startup pospeševalnik Klic po inovacijah mobilnosti za vse in ... pred 2 leti  |  Volan
Zavarovalnica Triglav - DRAJV Osvoji nove brisalce Bosch pred 2 leti  | 
Ford in Fordwich Bodo preklopili na elektriko? pred 2 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Preprečevanje vožnje pod vplivom ... pred 3 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Varujmo življenja, vozimo trezni! pred 3 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Pasavček tudi v časih epidemije pred 3 leti  | 
Continental in skupina Volkswagen Recept za uspešno večdesetletno ... pred 3 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Alkohol ostaja širok družbeni problem pred 3 leti  | 
Toyota Motor Europe Prodajni rezultati pred 3 leti  | 
Continental Zimske ali celoletne pnevmatike? pred 3 leti  | 
Ford transit connect Najvarčnejši v segmentu pred 3 leti  | 
Peugeot Iščejo najstarejšega pred 3 leti  | 
Continental 73-krat od Zemlje do Marsa pred 3 leti  |