Volan na Facebook-u Uredništvo Oglaševanje
 

Seat leon

Domača premiera

Avtor prispevka: Gašper Miš
Pri Seatu so se v sklopu največje modelske ofenzive v zgodovini odločili, da leonu kot zastavonoši znamke namenijo nekaj novih varnostnih in asistenčnih sistemov ter manjši, a ne nujno potreben lepotni tretma.
Seat leon
Foto: Gašper Miš
6. 3. 2017 ob 13:00
Komentarjev: 0

Na prvi pogled prenova leonu ne prinaša ničesar revolucionarnega, to pa pomeni tudi to, da boste razlike med modelom pred in po prenovi težko opazili. Naloga za prave poznavalce torej, pa vendar novosti na papirju ni tako malo. Od malo spremenjenih odbijačev, motorne maske, zmogljivejših LED-žarometov spredaj, in LED-luči zadaj, do treh novih barv in nekaj oblik litih platišč. A kakorkoli obrnemo, so razlike minimalne, zato ni nobene potrebe, da bi lastniki leonov v prodajne salone zavili samo zaradi oblike.

Kot kaže, so z zasnovo zunanjosti zadeli že v osnovi, zato ima prenovljeni leon več pokazati na ostalih področjih, predvsem v povezavi z multimedijo, povezljivostjo in aktivno varnostjo. A pred tem pogled v notranjost, kjer boste najprej opazili, da so klasično ročno zavoro nadomestili z elektronsko in posledično s tem na sredinski konzoli povečali prostornost odlagališč. Nova so še oblazinjenja, pri leonu pa premierno predstavljajo še ambientalno osvetlitev v osmih barvah in tipko za zagon motorja v povezavi s pametnim ključem. Na področju multimedije predstavljajo nov osrednji zaslon, opcijsko v velikosti osmih palcev. Ta omogoča tudi napredno povezavo s pametnimi telefoni preko sistemov Apple CarPlay, Android Auto ter Mirror Link. Za zagotovitev nemotene povezave pa namenjajo še možnost brezžičnega polnjenja mobilnih naprav.

Tako, malo novosti zunaj in znotraj, nekoliko več pri povezljivosti, največ novosti pa prenovljeni leon prinaša predvsem na področju varnostnih in asistenčnih sistemov. Pričakovano se ti ne razlikujejo preveč od tistih, ki jih najdemo v prenovljenem golfu, kar pomeni, da so tudi pri španski znamki z modelom, opremljenim s sistemom traffic jam assist, naredili prvi korak k avtonomni vožnji. Kot pove ime, lahko leon ob pomoči robotiziranega menjalnika DSG, posodobljenega radarskega tempomata in sistema, ki preprečuje nenamerno menjavo voznega pasu, koloni sledi povsem samodejno. Nova sta še sistema za zaščito pešcev in prepoznavo prometnih znakov, žal pa lahko te v veliki večini najdemo le na obsežnem seznamu dodatne opreme.

Na voljo je kar 10 prisilno polnjenih motornih različic, in sicer 6 bencinskih in 4 dizelske. Novost na bencinski strani predstavlja litrski trivaljni TSI s 85 kilovati moči (115 KM). Tu so še štirivaljni motorji 1.2 TSI z 81 kilovati (110 KM), 1.4 TSI z 92 (125 KM) oziroma 110 kilovati (150 KM) ter 1.8 TSI s 132 kilovati (180 KM). Ne manjka 221-kilovatna 2,0-litrska različica, rezervirana za leon cupra, ki ob malo močnejšem motorju pri kombijevski različici cupra ST premierno ponuja še možnost nakupa štirikolesnega pogona 4drive. S tem znamka z iberskega polotoka odgovarja na volkswagnov golf R.


Nazaj na realna tla, leon ima lahko pod pokrovom tudi turbodizelsko različico. Prva, 1,6-litrska, razvije 66 kilovatov moči (90 KM), potem pa imajo novo, ki ob enaki prostornini razvije 85 kilovatov (115 KM), in močnejši, 2,0-litrski s 110 (150 KM) in 135 kilovati (184 KM). Kljub dejstvu, da so ti motorji nekoliko varčnejši, se tudi v tem razredu trend počasi obrača v korist tišjim bencinarjem, tako da pričakujejo, da bo približno 60 odstotkov kupcev poseglo po njej. Največ povpraševanja pričakujejo po 1,4-litrskem motorju TSI z 92 ali 110 kilovati moči.

Kljub zanemarljivi prodaji leona SC, torej trivratne kombilimuzinske različice, se ponudba s prenovo ne spreminja. Tako lahko kupci še naprej izbirate med klasično petvratno kombilimuzino, trivratnim leonom SC in kombijevskim leonom ST. Celo s športno cupro, ki k nam prihaja konec meseca, so se odločili, da to kupcem ponudijo v vseh treh karoserijskih različicah. Za zdaj pa lahko leon izberete s paketi reference, style in FR ter novim elegantnim paketom Xcellence in robustnim Xperience. Ne smemo pozabiti na posebno ponudbo leon loco in paket design, katera zastopnik znamke ponuja po posebno dobri ceni.

Petvratni leon tako stane od 13.999 (leon 1.2 TSI loco, 5-st. roč.) do 33.552 evrov (leon cupra 2.0 TSI, 6-st. rob.), na v ceniku navedene cene pa v primeru nakupa preko financiranja ponujajo še dodatnih 1.500 evrov popusta. Trivratni leon SC še naprej stane od 500 do 1.000 evrov manj, kombijevski ST pa toliko več. Cene se na račun prenove niso preveč spremenile, v povprečju le za kakšnih 250 evrov. To pa je kar pomemben podatek, sploh, ker znamka, ki pri nas letno proda 2.500 vozil, letos želi samo na račun prenove prodati kar 1.000 leonov, od tega polovico petvratnih kombilimuzin in prav toliko kombijevskih različic ST. Kam so se skrili prodajni odstotki leona SC, ostaja neznanka.

 
Komentarji
Komentarji uporabnikov
 
Ni komentarjev, dodajte jih!
NAJBOLJ BRANO
NAJBOLJ KOMENTIRANO
VOLAN NA FACEBOOKU
 
   
Danes je 29. 5. 2024
Maj 2024
Pon Tor Sre Če Pet Sob Ned
 
29300102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930310102

€/L
Q Max 100

€/L
Q Max 95

€/L
Q Max diesel
tesla model Y 224
škoda octavia 190
volkswagen taigo 136
renault captur 129
MG ZS EV 126

Podatki veljajo za marec 2023.

Letos je bilo v SLO prodanih 13.450 novih avtov.

Anketa
Kaj nas bo premikalo v prihodnosti?
993Elektrika v baterijah. 992Fosilna goriva. 991Sintetična goriva. 990Vodik.


Vsak petek boste prejeli sveže e-novičke Volan.

Obljubimo vam, da ne bomo smetili!

Obvestila
Javna agencija RS za varnost prometa Nekaj več kot 2.600 kršitev pred 2 leti  | 
Motulli Dolenjski Motulli osvaja Švico pred 2 leti  | 
Peugeot Slovenija Nov prodajno-servisni salon pred 2 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Varno v jesen in zimo pred 2 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Na šolske poti so se vrnili otroci! pred 2 leti  | 
Zavod VOZIM, Big Bang Varno v jesen pred 2 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Od danes pomembne zakonske spremembe pred 2 leti  | 
Toyota startup pospeševalnik Klic po inovacijah mobilnosti za vse in ... pred 2 leti  |  Volan
Zavarovalnica Triglav - DRAJV Osvoji nove brisalce Bosch pred 2 leti  | 
Ford in Fordwich Bodo preklopili na elektriko? pred 3 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Preprečevanje vožnje pod vplivom ... pred 3 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Varujmo življenja, vozimo trezni! pred 3 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Pasavček tudi v časih epidemije pred 3 leti  | 
Continental in skupina Volkswagen Recept za uspešno večdesetletno ... pred 3 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Alkohol ostaja širok družbeni problem pred 3 leti  | 
Toyota Motor Europe Prodajni rezultati pred 3 leti  | 
Continental Zimske ali celoletne pnevmatike? pred 3 leti  | 
Ford transit connect Najvarčnejši v segmentu pred 3 leti  | 
Peugeot Iščejo najstarejšega pred 3 leti  | 
Continental 73-krat od Zemlje do Marsa pred 3 leti  |