Volan na Facebook-u Uredništvo Oglaševanje
 

Kako omiliti posledice segrevanja kabine?

Parkirani avtomobili v poletni vročini

Avtor prispevka: Marko Miklavc
V teh dneh so strokovnjaki kluba ADAC predstavili izsledke zadnjega testa, ki je tokrat povezan s parkiranimi avtomobili v poletni vročini. Ob tem je Nemce zanimalo kako lahko njihovi lastniki ob tem omilijo posledice segrevanja potniške kabine.
Kako omiliti posledice segrevanja kabine?
Foto: ADAC in iStock.com/Marc Bruxelle
16. 8. 2021 ob 7:00
Komentarjev: 0

Notranjost (potniška kabina) parkiranega avtomobila, ki je poleti direktno izpostavljen žgočemu soncu, se lahko dokaj hitro spremeni v pravo 'pečico' s temperaturami v območju 60 stopinj Celzija. Zato so se Nemci odločili, da v boju proti vročini preizkusijo več znanih rešitev (delna ponjava, bela rjuha, notranji senčniki in zunanje in notranje zaščitne folije, dodatno temnjena kabinska stekla …), ker so želeli izvedeti, katera od omenjenih rešitev se najbolje izkaže v praksi. V ta namen so si Nemci tokrat priskrbeli 7 identičnih avtomobilov znamke Dacia. 5 izmed tokratnih štirikolesnih 'testnih zajčkov' je obarvanih povsem enako, na testu pa so uporabili tudi po en primerek črno in belo obarvanega vozila, ker jih je zanimalo tudi to, kako lahko barva karoserije vpliva na segrevanje potniške kabine.

Ta nemški test, ki so ga izvedli z zaprtimi kabinskimi stekli na sredini dneva, je trajal približno 4 ure. Nemci so ob tem ugotovili, da je za nastanek pošteno odmerjene vročine (temperature v območju 50 stopinj Celzija) v notranjosti parkiranega avtomobila potrebnih samo 30 (približno) minut ždenja pod vročim soncem, medtem ko je za nastanek še višjih temperatur (temperature v območju 60 stopinj Celzija) potrebnih približno 60 minut. Kasneje pa temperatura v notranjosti potniške kabine narašča zelo počasi in v majhnih korakih. Ob tem so ugotovili, da na to temperaturo lahko zelo vpliva obarvanost sedežnih prevlek, temnejše ko je sedežno in ostalo oblazinjenje, bolj vroča bo notranjost potniške kabine. Na to temperaturo pa vpliva tudi izbira karoserijske barve.

Ko so Nemci po približno štirih urah izmerili temperaturo barvnega laka pri črno obarvanem dusterju, so ugotovili, da so se zunanje površine karoserije ob tem segrele na približno 65 stopinj Celzija, medtem ko se je barvni lak pri belo obarvanem dusterju v enakih pogojih segrel samo na 44 stopinj Celzija. Je imela ta temperaturna razlika vpliv na temperaturo potniške kabine? Seveda, ob tem govorimo o približno petih stopinjah Celzija razlike, ker se je notranjost črno obarvanega avtomobila ob tem segrela na 53 stopinj Celzija, pri belo obarvanem vozilu so v notranjosti potniške kabine izmerili 48 stopinj Celzija. Še večja pa je temperaturna razlika med najbolje pred soncem zaščitenim vozilom in popolnoma nezaščitenim vozilom. Najboljšo zaščito pred vročino ob parkiranju vam lahko zagotovi samo delna ponjava, ki ob tem prekriva celotno streho in vsa kabinska stekla.

V tem primeru govorimo o približno 10 stopinjah Celzija razlike med popolnoma nezaščitenim vozilom in vozilom, ki je pokrito z omenjeno ponjavo. Zelo dobro (do 8 stopinj Celzija nižja temperatura) se obnesejo tudi zunanja pokrivala za vetrobranska stekla, medtem ko namestitev podobnega senčnika pod vetrobransko steklo v notranjosti potniške kabine ne prinaša tako dobrih rezultatov. Če bo na vozilu nameščeno zunanje pokrivalo vetrobranskega stekla, se bo temperatura notranjosti iz približno 53 stopinj Celzija (nezaščiteno vozilo) spustila na približno 45 stopinj Celzija, pri znotraj nameščeni zaščiti vetrobranskega stekla bo v vozilu še vedno približno 49 stopinj Celzija. Podobno (približno 50 stopinj Celzija) ogreta bo tudi notranjost potniške kabine v primeru, ko boste armaturno ploščo in volanski obroč prekrili z belo rjuho. Bo pa takšen postopek blagodejno vplival na temperaturo obeh površin, brez zaščite se lahko volanski obroč in armaturna plošča ogrejeta na približno 80 stopinj Celzija, sploh v primeru temneje obarvanih površin.

Kako vam pri preprečevanju nastanka visokih temperatur v notranjosti potniške kabine lahko pomagajo modna temnejša kabinska stekla v predelu za parom B stebričkov in na zadku? Po nemškem mnenju si s to rešitvijo ne boste mogli prav dosti pomagati, ker lahko ta modna rešitev prinese samo 2-stopinjsko redukcijo temperature v notranjosti potniške kabine. So pa ob tem omenili  njen blagodejni vpliv na temperaturo sedalnega dela zadnjih sedežev, odnosno zadnje klopi, ki se je pri nezaščitenem vozilu ogrela na 57 stopinj Celzija. Pri vozilu s temnejšimi kabinskimi stekli bo ta temperatura občutno nižja (48 stopinj Celzija).

 
Komentarji
Komentarji uporabnikov
 
Ni komentarjev, dodajte jih!
NAJBOLJ BRANO
NAJBOLJ KOMENTIRANO
VOLAN NA FACEBOOKU
 
   
Danes je 8. 9. 2024
September 2024
Pon Tor Sre Če Pet Sob Ned
 
26272829303101
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30010203040506

€/L
Q Max 100

€/L
Q Max 95

€/L
Q Max diesel
tesla model Y 224
škoda octavia 190
volkswagen taigo 136
renault captur 129
MG ZS EV 126

Podatki veljajo za marec 2023.

Letos je bilo v SLO prodanih 13.450 novih avtov.

Anketa
Kaj nas bo premikalo v prihodnosti?
993Elektrika v baterijah. 992Fosilna goriva. 991Sintetična goriva. 990Vodik.


Vsak petek boste prejeli sveže e-novičke Volan.

Obljubimo vam, da ne bomo smetili!

Obvestila
Javna agencija RS za varnost prometa Nekaj več kot 2.600 kršitev pred 2 leti  | 
Motulli Dolenjski Motulli osvaja Švico pred 2 leti  | 
Peugeot Slovenija Nov prodajno-servisni salon pred 2 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Varno v jesen in zimo pred 2 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Na šolske poti so se vrnili otroci! pred 3 leti  | 
Zavod VOZIM, Big Bang Varno v jesen pred 3 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Od danes pomembne zakonske spremembe pred 3 leti  | 
Toyota startup pospeševalnik Klic po inovacijah mobilnosti za vse in ... pred 3 leti  |  Volan
Zavarovalnica Triglav - DRAJV Osvoji nove brisalce Bosch pred 3 leti  | 
Ford in Fordwich Bodo preklopili na elektriko? pred 3 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Preprečevanje vožnje pod vplivom ... pred 3 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Varujmo življenja, vozimo trezni! pred 3 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Pasavček tudi v časih epidemije pred 3 leti  | 
Continental in skupina Volkswagen Recept za uspešno večdesetletno ... pred 3 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Alkohol ostaja širok družbeni problem pred 3 leti  | 
Toyota Motor Europe Prodajni rezultati pred 3 leti  | 
Continental Zimske ali celoletne pnevmatike? pred 3 leti  | 
Ford transit connect Najvarčnejši v segmentu pred 3 leti  | 
Peugeot Iščejo najstarejšega pred 3 leti  | 
Continental 73-krat od Zemlje do Marsa pred 3 leti  |