Volan na Facebook-u Uredništvo Oglaševanje
 

Brisalci

Tehno volan

Avtor prispevka: Jure Cehner
Najbolj nepogrešljiva stvar za voznike v dežnem nalivu so brisalci. Če ste jih kdaj sredi nevihte ali že malce močnejšega dežja poskusili ugasniti, veste o čem govorimo. Pa si jih poglejmo pobližje.
Brisalci
Foto: Splet
28. 3. 2016 ob 10:00
Komentarjev: 1
Tehno volan - Brisalci
VIDEO VSEBINA
 
Zapri video

Kratek nasvet: če se želite izogniti vsem kaznim za parkiranje, samo odstranite brisalce. Tako jih ne bodo imeli kam zatakniti in ste zmagali. Samo potem ne vemo, kako boste vozili v dežu in snegu. Ne dvomimo, da se boste znašli. Volanovci, ki nikoli napačno ne parkiramo, pa jih bom kar obdržali. Brisalci so eden izmed bolj logičnih izumov, ampak ko se spustimo v detajle, vidimo, da včasih le niso bili tako logični.

Izumila jih je ameriška ženička iz Alabame z imenom Mary Anderson. Preden so obstajali, so kar med vožnjo s krpami brisali steklo, včasih kar med vožnjo, ali pa pač vozili na slepo. No, Mary je videla, kakšne težave so s tem, zato se je odločila narediti delujoč prototip. Leta 1903 ji je tudi uspelo in patent je bil vložen. Ti brisalci kajpak niso bili takšni, kot ste jih navajeni danes, ti so imeli leseno ogrodje s pritrdjeno gumo na koncu. Z njimi so upravljali prek ročice, nameščene poleg volana na desni strani. S potegom se je sprožil vzmetni mehanizem, ki je brisalec premikal levo in desno. Sistem je bil praktično enak današnjemu, le da danes za to skrbi elektronika. Škoda le, da je njen patent potekel, predn je lahko pošteno zaslužila. Proizvajalcem se namreč zadeva ni zdela uporabna. Slaba ekonomska daljnovidnost, pač.

Vseeno pa se danes mehanizmi precej razlikujejo od tistih pred stotimi leti. Danes brisalce sem in tja potiskajo elektromotorčki, včasih pa so to bili zadolženi predvsem vakuumski motorji. Slabost teh je bila odvisnost od položaja stopalke za plin, saj pri polnem plinu vakuuma praktično ni bilo, zato so se brisalci lahko tudi čisto ustavili. No, malce kasneje, v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja, so bili hidravlični, dokler nismo prišli do elektromotorčkov. Večina brisalcev na današnjih avtomobilih ima dva brisalca, ki sta nameščena na eno skupno ročico, ki je v sredini prepogljiva in tam nameščena na elektromor. Ta s sukanjem obrača ročico v levo in desno in posledično tudi oba brisalca.

Niso pa vsi enaki, načinov brisanja je namreč malo morje. Najpogostejši so ti, ki jih imate verjetno na svojem avtomobilu imamo pa tudi takšne, katerih metlice brišeta navzven, nameto v isto smer; in takšne, kot jih ima, denimo, seat altea. Slednja sistema pokrijeta malce več površine na steklu, a imata precej bolj zapleten mehanizem. Tudi enojni so bili nekoč, na fiatu uno in nekaterih modeli Mercedes-Benz, recimo.


Na uho nam je prišlo, da so se pri McLarnu iz nekega razloga naveličali klasičnih brisalcev in zato razvijajo nek ultrazvočni sistem za odstranjevanje umazanije. Klasične brisalce naj bi nadomestili z novo razvitim sistem, ki bo na steklo pošiljal ultrazvok pti frekvenci 30kHz, kar naj bi zadovoljivo odstranjevalo ne le dežne kapljice, temveč tudi nič hudega sluteče insekte ter drugo umazanijo. Sumimo, da tega sicer ne bomo ugledali na serijskih avtomobilih v naslednjem desetletju ali dveh.

Kako pa je z menjavo brisalcev? Zagotovo ste se že soočili z brisalci, ki so nehali izpodrivati zadostno količino vode na vetrobranskem steklu. Odstranjevanje vaših starih brisalcev je odvisno od tega, kakšen tip priključka ima vaš avto. Če je klasični priključek oblike J oziroma U, je brisalec v večini primerov le nasajen na adapter. V kolikor pa imate modernejši priključek, boste morali stisniti kakšen jeziček oziroma gumbek. Vse je v bistvu zelo enostavno. Ko vam bo uspelo odstraniti star brisalec, bo ostala samo še roka brisalca. Tu je treba malce paziti, v rokah brisalcev je namreč vzmet, ki skrbi za to, da je pritisk metlic brisalcev na steklo dovolj dober. Če vam uide iz rok, lahko počite steklo. To se dogaja bolj pogosto, kot bi si mislil, zato pač bodite pozorni. No, potem sledite navodilom na škatli in montirate nove. Zatem na steklo brizgnete malce čistila in nekajkrat preizkusite, če dobro opravljajo svoje delo in to je to.

Na riti avtomobila so mehanizmi praktično enaki, le da je tam nameščen samo en brisalec, včasih pa so jih montirali še na žaromete. Skratka, v dežju so kar nepogrešljivi, zato jih le vestno menjujte. Ne vsak teden, pač, ko slabo brišejo.

 
Komentarji
Komentarji uporabnikov
 
1
Ni slike
Carloss pravi:
Video mi ne predvaja??? Kaj lahko spremenim kje ?
(pred 8 leti )
NAJBOLJ BRANO
NAJBOLJ KOMENTIRANO
VOLAN NA FACEBOOKU
 
   
Danes je 27. 7. 2024
Julij 2024
Pon Tor Sre Če Pet Sob Ned
 
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
29303101020304

€/L
Q Max 100

€/L
Q Max 95

€/L
Q Max diesel
tesla model Y 224
škoda octavia 190
volkswagen taigo 136
renault captur 129
MG ZS EV 126

Podatki veljajo za marec 2023.

Letos je bilo v SLO prodanih 13.450 novih avtov.

Anketa
Kaj nas bo premikalo v prihodnosti?
993Elektrika v baterijah. 992Fosilna goriva. 991Sintetična goriva. 990Vodik.


Vsak petek boste prejeli sveže e-novičke Volan.

Obljubimo vam, da ne bomo smetili!

Obvestila
Javna agencija RS za varnost prometa Nekaj več kot 2.600 kršitev pred 2 leti  | 
Motulli Dolenjski Motulli osvaja Švico pred 2 leti  | 
Peugeot Slovenija Nov prodajno-servisni salon pred 2 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Varno v jesen in zimo pred 2 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Na šolske poti so se vrnili otroci! pred 2 leti  | 
Zavod VOZIM, Big Bang Varno v jesen pred 2 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Od danes pomembne zakonske spremembe pred 2 leti  | 
Toyota startup pospeševalnik Klic po inovacijah mobilnosti za vse in ... pred 3 leti  |  Volan
Zavarovalnica Triglav - DRAJV Osvoji nove brisalce Bosch pred 3 leti  | 
Ford in Fordwich Bodo preklopili na elektriko? pred 3 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Preprečevanje vožnje pod vplivom ... pred 3 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Varujmo življenja, vozimo trezni! pred 3 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Pasavček tudi v časih epidemije pred 3 leti  | 
Continental in skupina Volkswagen Recept za uspešno večdesetletno ... pred 3 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Alkohol ostaja širok družbeni problem pred 3 leti  | 
Toyota Motor Europe Prodajni rezultati pred 3 leti  | 
Continental Zimske ali celoletne pnevmatike? pred 3 leti  | 
Ford transit connect Najvarčnejši v segmentu pred 3 leti  | 
Peugeot Iščejo najstarejšega pred 3 leti  | 
Continental 73-krat od Zemlje do Marsa pred 3 leti  |