Volan na Facebook-u Uredništvo Oglaševanje
 

Varno brez alkohola v prometu

Agencija za varnost prometa

Avtor prispevka: AVP
Vse do 31. decembra 2022 bo potekala tretja letošnja nacionalna preventivna akcija za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu.
Varno brez alkohola v prometu
Foto: AVP, Volan
12. 12. 2022 ob 5:00
Komentarjev: 0

Agencija za varnost prometa, Policija, Ministrstvo za zdravje, Zavod Varna pot in Zavod Vozim so na dogodku za medije danes v Ljubljani skupaj pozvali k odgovorni vožnji, z namenom, da najlepši mesec v letu ostane tudi v lepem spominu. Letos je do 4. decembra zabeleženih 1.416 prometnih nesreč zaradi alkoholiziranega povzročitelja, kar je 4 % več, kot v enakem obdobju lani, beležimo 5 % manj lažjih telesnih poškodb ter 10,8 % več hudih telesnih poškodb. Vendar pa letos zaradi alkoholiziranih povzročiteljev beležimo najmanj smrtnih žrtev doslej. Umrlo je 17 oseb, oziroma 54 % manj kot lani (37 oseb). Še vedno je skoraj vsaka deseta prometna nesreča povzročena pod vplivom alkohola, povprečna stopnja alkoholiziranosti pa je letos v teh v prometnih nesrečah znašala 1,44 promila. Največ povzročiteljev smrtnih prometnih nesreč je bilo iz starostnih skupin od 35-44 let in od 55-64 let, vsaka je odgovorna za 4 umrle. Največ hudih telesnih poškodb so povzročili mladi v starosti od 25-34 let. V zadnjih treh letih sta bili ženski pod vplivom alkohola odgovorni za dve smrti, moški pod vplivom alkohola pa za kar 77. Glede na kategorijo udeleženca je bilo letos največ povzročiteljev smrtnih prometnih nesreč voznikov osebnega avtomobila (7), po trije so bili kolesarji in motoristi, umrl je tudi alkoholiziran voznik e-skiroja. 78 prometnih nesreč so povzročili udeleženci pod vplivom drog in drugih psihoaktivnih snovi, umrlo je 11 oseb. Zaradi povzročiteljev pod vplivom alkohola in drog so letos izgubile življenje tri osebe.

Policisti bodo v času nacionalne preventivne akcije poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov. Preverjali bodo vsebnost alkohola v izdihanem zraku in izvajali preizkuse s sredstvi za hitro ugotavljanje prisotnosti drog v organizmu. Agencija je za aktivnosti v decembrski akciji že razdelila 6.000 novih letakov in 700 plakatov lokalnim skupnostim, sodeluje jih preko 60. V akciji sofinancira 9 nevladnih organizacij in 8 lokalnih skupnosti, ki so za svoje aktivnosti prejele 530 alkotesterjev. Izvaja tudi široko medijsko kampanjo Kolk´r kapljic, tolk´ nesreč. Agencija za varnost prometa, Policija, Ministrstvo za zdravje, Zavod Varna pot in Zavod Vozim pozivajo: »Že prvi popit kozarec alkoholne pijače vpliva na naše zaznavanje, zmožnost presoje in reakcijski čas. Da ne bi vse življenje obžalovali enega samega trenutka nepremišljenosti, bodite odgovorni in se udeležbi v prometu pod vplivom alkohola odpovejte!«

Mag. Simona Felser, v. d. direktorja Agencije za varnost prometa, je v izjavi za medije izpostavila: »10,62 litrov čistega alkohola na prebivalca, starega 15 let in več, kolikor je znašala poraba lani, predstavlja širši družbeni problem, ki ima, ne samo v prometu, uničujoče posledice. Prometne nesreče, povzročene pod vplivom alkohola, praviloma prinašajo težke poškodbe, invalidnost, smrt in zaznamujejo premnoge družine. Povezane so s prehitro in agresivno vožnjo. Kombinacija te dejavnikov je žal vse prepogosto usodna. Vožnja pod vplivom alkohola in drog se najpogosteje dogaja prav v decembru, zato v tem času izvajamo najbolj obsežno nacionalno preventivno akcijo. Letos smo na segmentu vožnje pod vplivom alkohola pri smrtnih prometnih nesrečah dosegli 54-odstotno izboljšanje. To potrjuje, da nobena akcija, preventiva in nadzor, niso zaman. Ohranitev in izboljšanje tega trenda pa lahko dosežemo le s skupnimi koraki, s sodelovanjem. V prazničnem času vas znova pozivamo: Bodite 0.0 voznik, ravnajte odgovorno, da bo december sijal v soju prazničnih, ne intervencijskih luči.«

Robert Vehovec, Sektor prometne policije na Generalni policijski upravi, je dejal: »Statistika žal potrjuje vsem poznane ugotovitve, da se vozne sposobnosti voznika, ki vozi pod vplivom alkohola, bistveno poslabšajo, posledično pa se zelo povečujejo možnosti za povzročitev prometne nesreče. V določenih primerih tudi do 25 x. Pred nekaj dnevi smo vstopili v decembrski  čas, ki je povezan tudi z druženji in praznovanji, za katera si vsi želimo, da se končajo brez slabih izkušenj, zato je pomembno, da razmišljamo tudi o tem, kako bomo varno prišli domov.

Policija je v letošnjem letu opravila že preko 380.000 preizkusov alkoholiziranosti in obravnavala več kot 12.000 alkoholiziranih voznikov, kar je približno1.000 več  kot  v zadnjih letih. Ta številka sicer pove, da je policija na tem  področju bolj aktivna, žal pa so takšne številke hkrati tudi zaskrbljujoče.

V tem tednu se priključujemo vseevropski akciji, v kateri bomo policisti po celi Evropi poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov. Poleg sodelovanja v preventivnih aktivnostih, s katerimi želimo predvsem ozaveščati ljudi, napovedujemo večje število poostrenih nadzorov v različnih delih dneva in na več različnih relacijah. V prometu se obnašajte odgovorno, vozniki naj v slabših voznih razmerah vozijo s prilagojeno hitrostjo, za volan pa naj se usedejo le v ustreznem psihofizičnem stanju.«

Vesna Marinko, mag. upr. Ved, vodja Sektorja za krepitev zdravja in preprečevanje odvisnosti na Direktoratu za javno zdravje, Ministrstvo za zdravje: »Pred nami je »veseli december«, ki je pogosto povezan s povečanim pitjem alkoholnih pijač. Vsako praznovanje je pomembno, je pa v Sloveniji na žalost tako, da vse pomembne dogodke, praznovanja obeležimo tudi z alkoholom, naj si bo to rojstni dan, rojstvo, fantovščina, dekliščina, okrogle obletnice ali ob žalostnih dogodkih. V akciji vidimo priložnost, da prav v decembrskem času spodbudimo javnost k zdravemu življenjskemu slogu in upoštevanju ključnih javnozdravstvenih sporočil, ki izhajajo iz znanstvenih spoznanj o škodljivosti pitja alkohola in sicer, da ni varne meje pitja alkohola, da je vsako pitje alkohola tvegano, da pijemo čim manj ali nič in da izberemo zdravo alternativo. Na drugi strani pa pozivamo organizatorje javnih prireditev, lastnike gostinskih lokalov in trgovce, da naj bodo pozorni pri ponudbi in prodaji alkoholnih pijač in delujejo v skladu z zakonom o omejevanju porabe alkohola ter tega ne ponujajo opitim in mladoletnim osebam. Zato izberimo zdravo in varno odločitev in poskrbimo, da bo v decembrskem času Slovenija pihala 0,0.«

Robert Štaba, predsednik Zavoda Varna pot, je izpostavil: »Prvič po času številnih omejitev zaradi pandemije bodo po mnogih slovenskih krajih zaživeli božični sejmi, prireditve, druženja, itd... Glasba, sproščeno vzdušje, prijetna druženja  z družino, prijatelji, kolegi, znanci nam postrežejo tudi z dobro kulinariko in pijačo. V prijetnem vzdušju se kar hitro zgodi, da spijemo kozarec ali dva preveč za varno udeležbo v prometu. Če pred tem nismo načrtovali, kako bomo varno prišli domov, so se ambasadorji Zavoda Varna pot odločili, da pridejo k vam, v vaše okolje. Tako bomo s patruljami obiskali večje prireditve in sejme po Sloveniji in omogočili, da se s čisto nulo odpravite varno domov. Tako boste podarili najlepše darilo sebi, svojim bližnjim in drugim udeležencem v prometu v veselih decembrskih dneh. Prispevajte svoj delež k uresničevanju Vizije NIČ - vsak od nas šteje.

David Razboršek, direktor Zavoda Vozim, je v izjavi dejal: "Podpiramo prizadevanja Javne agencije RS za varnost prometa, da združuje stroko, nevladnike in lokalne odločevalce, saj lahko le skupaj vplivamo na spremembe vedenja voznikov in posledično manj alkohola na cestah. V Zavodu VOZIM bomo v iniciativi Heroji furajo v pižamah ob podpori AVP aktivno delali z mladinskimi centri, ki so večji organizatorji zabav za mlade. Ozaveščali jih bomo, da so soodgovorni pri vožnji pod vplivom alkohola in jih pozvali, naj med svojimi obiskovalci razširijo Herojski vau'čer, dosegljiv na www.heroji.si. Aktivnosti pa bomo izvajali tudi po srednjih šolah, kjer z mladimi iščemo rešitve, kako odstraniti alkohol iz cest.

Čeprav je to tek na dolge proge, štafetno palico tokrat nosijo mladi - sploh do 25 let - ki jih je potrebno pohvaliti za njihov napredek zmanjšanja vožnje pod vplivom alkohola. Ostali pa prepočasi sopihamo zadaj, a verjamemo, da se bomo začeli učiti od njih ter alkohol odstranili iz cest. Skupni pristopi, kot je ta, so osnova, da to dosežemo."

Alkohol močno vpliva na kritično presojo za varno udeležbo v prometu

Agencija za varnost prometa opozarja, da se z višanjem stopnje alkohola v krvi nadzorni centri možganov drug za drugim »izklapljajo«, nadzor pa prevzemajo avtonomni centri. Večajo se vidne posledice na vidu, ravnotežju in pri reakcijskem času. To ima za volanom številne, lahko usodne posledice.

Že majhna količina popitega alkohola lahko pomembno vpliva na delovanje oči. Ker alkohol vpliva na delovanje očesne leče, se voznikom zoži vidno polje. Pri tem vse težje zaznavajo dogodke, ki se dogajajo na levi ali desni strani. Z naraščanjem stopnje zaužitega alkohola postaja očesna leča vse bolj toga, kar vpliva na zameglitev vida. Tako nastane pojav 'tunelskega vida', pri katerem se osebi močno zoži vidno polje in poslabša ostrina vida. Poleg omenjenega alkohol vpliva na očesno mrežnico, posledično pod vplivom alkohola težje zaznavamo rdečo barvo, ki pa je v prometu precej pogosta in ima pomembno funkcijo, na semaforju, svetlobnih znakih, prometnih znakih, rdeče barve so tudi žarometi na vozilih.

Največ alkoholiziranih voznikov povzročilo smrti v covidnem letu 2020

Podatki za devetletno obdobje, od leta 2013 do vključno 2021, izkazujejo, da se delež alkoholiziranih povzročiteljev smrtnih prometnih nesreč v povprečju giblje okrog 29 %. Najvišji delež je bil v letu 2020 (37 %), ki ga je zaznamovala pandemija covida, najnižji pa v letu 2018 (25 %).

Delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč, ki so se končale s hudimi telesnimi poškodbami, se v povprečju giblje okrog 16 %. Najvišji delež je bil v letu 2016 (19,7 %), najnižji pa v lanskem letu (14,4 %).

Podatki o povzročiteljih smrtnih prometnih nesreč glede na raven alkohola v krvi pod zakonsko dovoljeno mejo (0,50 grama alkohola na kilogram krvi ali do vključno 0,24 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka) izkazujejo, da je vsako leto le-teh povprečno 9 %. Največ jih je bilo leta 2017 (16 %), najmanj pa leta 2013 (4,4 %).

Vseh pet povzročiteljev z najvišjo stopnjo alkohola v krvi tudi umrlo

Letos je povprečna stopnja povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom znašala 1,17 promila. Vseh pet povzročiteljev z najvišjo stopnjo alkohola v krvi je imelo nad 1,8 promila:

2,01 promila, 51-letni motorist, pozitiven tudi na droge
1,95 promila, 52-letni voznik e-skiroja, bil je tudi brez zaščitne čelade
1,92 promila, 57-letni voznik osebnega avtomobila
1,83 promila, 44-letni motorist
1,82 promila, 66-letni voznik osebnega avtomobila

Vozniki osebnih avtomobilov pod vplivom alkohola so letos povzročili 7 smrtnih prometnih nesreč, 4 smrtne prometne nesreče so povzročili vozniki enoslednih motornih vozil (3 motorno kolo, 1 moped), dve smrtni prometni nesreči sta povzročila voznika tovornega vozila, po eno pa voznik e-skiroja, kolesar in voznik delovnega stroja.

Policija letos ugotovila nekaj manj kršitev, odredila več alkotestov

V obdobju od 1.1. do 30. 11. 2022 (2021) je bilo ugotovljenih 12.124 (12.486) kršitev s področja alkohola. Odrejenih je bilo 368.165 (365.535) alkotestov od katerih je bilo 12.131 (11.076) pozitivnih, 297 (316) pa je bilo odklonjenih. Odrejenih je bilo tudi 1.235 (1.260) strokovnih pregledov za droge od katerih je bilo 209 (203) pozitivnih, 661 (683) oseb pa je strokovni pregled odklonilo.

Alkohol, hitrost in nepravilna stran/smer vožnje so še vedno usodna kombinacija

Med vzroki za nastanek prometnih nesreč pri povzročiteljih pod vplivom alkohola tudi letos do 25. novembra prednjačita neprilagojena hitrost (544 prometnih nesreč) in nepravilna stran/smer vožnje (380 prometnih nesreč). Kombinacija teh dveh dejavnikov v povezavi s predhodnim uživanjem alkohola je vse prevečkrat usodna, letos za kar 14 oseb.

 
Komentarji
Komentarji uporabnikov
 
Ni komentarjev, dodajte jih!
NAJBOLJ BRANO
NAJBOLJ KOMENTIRANO
VOLAN NA FACEBOOKU
 
   
Danes je 19. 6. 2024
Junij 2024
Pon Tor Sre Če Pet Sob Ned
 
27282930310102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930

€/L
Q Max 100

€/L
Q Max 95

€/L
Q Max diesel
tesla model Y 224
škoda octavia 190
volkswagen taigo 136
renault captur 129
MG ZS EV 126

Podatki veljajo za marec 2023.

Letos je bilo v SLO prodanih 13.450 novih avtov.

Anketa
Kaj nas bo premikalo v prihodnosti?
993Elektrika v baterijah. 992Fosilna goriva. 991Sintetična goriva. 990Vodik.


Vsak petek boste prejeli sveže e-novičke Volan.

Obljubimo vam, da ne bomo smetili!

Obvestila
Javna agencija RS za varnost prometa Nekaj več kot 2.600 kršitev pred 2 leti  | 
Motulli Dolenjski Motulli osvaja Švico pred 2 leti  | 
Peugeot Slovenija Nov prodajno-servisni salon pred 2 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Varno v jesen in zimo pred 2 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Na šolske poti so se vrnili otroci! pred 2 leti  | 
Zavod VOZIM, Big Bang Varno v jesen pred 2 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Od danes pomembne zakonske spremembe pred 2 leti  | 
Toyota startup pospeševalnik Klic po inovacijah mobilnosti za vse in ... pred 2 leti  |  Volan
Zavarovalnica Triglav - DRAJV Osvoji nove brisalce Bosch pred 3 leti  | 
Ford in Fordwich Bodo preklopili na elektriko? pred 3 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Preprečevanje vožnje pod vplivom ... pred 3 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Varujmo življenja, vozimo trezni! pred 3 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Pasavček tudi v časih epidemije pred 3 leti  | 
Continental in skupina Volkswagen Recept za uspešno večdesetletno ... pred 3 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Alkohol ostaja širok družbeni problem pred 3 leti  | 
Toyota Motor Europe Prodajni rezultati pred 3 leti  | 
Continental Zimske ali celoletne pnevmatike? pred 3 leti  | 
Ford transit connect Najvarčnejši v segmentu pred 3 leti  | 
Peugeot Iščejo najstarejšega pred 3 leti  | 
Continental 73-krat od Zemlje do Marsa pred 3 leti  |