Volan na Facebook-u Uredništvo Oglaševanje
 

Priprava na pot pred dopustom

Varno za volanom

Avtor prispevka: Anže Jereb
Verjamemo, da se vam v tem času in ob toplem vremenu v mislih že prikazujeta ležalnik ob morju in hladno pivo v roki, ampak do dopustniškega cilja se je najprej potrebno varno pripeljati.
Priprava na pot pred dopustom
Foto: Gašper Miš
23. 6. 2017 ob 6:00
Komentarjev: 0
Varno za volanom 15 - priprava na dopust
VIDEO VSEBINA
 
Zapri video

Saj veste, ko se nekje na poti zgodi nekaj nepotrebnega, vse skupaj lahko hitro zagreni življenje vsem.

Da vam je ne bo zagodla sama pot in da bo vse skupaj varno, imam pred odhodom na dopust še nekaj uporabnih nasvetov. Tudi če večino stvari že poznate, nič ne škodi, če malo obnovimo znanje. Saj veste, ko se nekje na poti zgodi nekaj nepotrebnega, vse skupaj lahko hitro zagreni življenje vsem, ki so na poti z vami in ob vas v drugih vozilih ali koloni, ki ste jo povzročili.

Za začetek pri avtomobilu preverite nekaj osnovnih stvari, ker je pozneje marsikaj bistveno težje. Najprej tlak v pnevmatikah, tega itak preverjajte vsaj enkrat na dva meseca, nujno pa v tem primeru. Na bencinskih črpalkah imajo z razlogom stebričke, kot je ta na fotografiji, kjer lahko tlak vedno preverite in ga tudi ustrezno popravite. Tako boste svojim gumam podaljšali življenjsko dobo, zmanjšali porabo goriva in se seveda vozili bolj varno. Primeren tlak je vedno napisan nekje na vašem vozilu.

Pomembno je še, da tlak preverjate, ko so gume hladne, torej po največ nekaj kilometrih vožnje, ne pa nekje po stotih kilometrih, ko se boste slučajno ustavili na kavici. Takrat bodo gume segrete, zrak v njih se bo razširil in tlak bo v tistem trenutku večji. Če imate pnevmatike napolnjene s plinom, pa morate seveda ob dodajanju zopet uporabiti enak plin in ne kar običajnega zraka.

Pomembno je tudi, da vržete oko na rezervno pnevmatiko, če je sploh dovolj napolnjena, ker vam sicer ob menjavi ne bo kaj dosti koristila. Se je že večkrat zgodilo, da smo v avtomobilu opazili, da je rezervna pnevmatika prazna, ker se je v osmih letih nihče ni niti dotaknil. Seveda je najverjetneje tudi prestara za normalno uporabo, a za silo bo že, le napolnjena naj bo dovolj. Ali pa preverite, če je kit za popravilo sploh v avtomobilu, v primeru, ko nimate rezervne gume. In pomislite, če ga sploh še znate uporabiti, čeprav je sila enostavno.

Tudi tekočine poglejte, zavorne bi moralo seveda vedno biti dovolj, če je avtomobil redno servisiran, prav tako vas bo o pomanjkanju pri novejših avtomobilih opozoril že sistem sam. Poglejte še, če je dovolj motornega olja in ga po potrebi dolijte. Minuta dela, avtomobil naj bo na ravni podlagi in po vožnji počakajte vsaj 10 minut, da se vse olje nateče nazaj v posodo. Merilno paličico najprej obrišite in še enkrat do konca potisnite v režo ter ob izvleku poglejte oznake, bo hitro jasno, če je olja dovolj. No, tudi na to vas sodoben avtomobil zna opozoriti. Še tekočino za pranje stekel dolijte, to sicer dobite povsod, ampak bolje je za vse poskrbeti že prej, v teh toplih dneh je zlasti zvečer in zjutraj v zraku ogromno mrčesa, ki se rad razmaže točno tam na vetrobranskem steklu, kjer vi gledate na cesto, zato je čiščenje potrebno bolj pogosto.

Prtljage bo veliko, zato tovor vedno varno pritrdite. Vse stvari čimbolj za zadnjo steno in čimbolj nizko, težje predmete lahko še malo pričvrstite, da se ne bodo premetavali po vozilu in ob morebitnem zaviranju ali trku poleteli v potniški del. Tukaj zelo prav pride še protizdrsna preproga, običajno gumijasta.

Na zadnji polici ne vozite ničesar, prav tako ne na sedežih, ampak raje dodatne predmete, ki ne gredo v prtljažnik, naložite spodaj za sprednja dva sedeža, kjer bodo lepo pri miru. Kaj res majhnega pa v predal v avtomobilu, ker majhne stvari lahko ob zaviranju poletijo pod sedežem ravno proti stopalkam in kako boste potem zavirali? Za vodo imate v vseh vozilih dovolj odlagališč, plastenke zato postavite vanje, da ne bodo poletele v potnike. Pa dovolj vode vzemite, med daljšo potjo vedno poskrbite za hidracijo. Pivo odpade, ga boste pili pozneje na ležalniku.

To je v bistvu to, nič zapletenega, a ne! Aja, če prevažate na strehi kovček ali kolesa, tudi te je potrebno res dobro pritrditi, da ne bodo poleteli v kakšen drug avtomobil. In upoštevajte, da ste s kolesi na strehi precej višji, da ne boste v kampu potrgali vseh vej na drevesih oziroma s seboj odpeljali kakšnega nizkega nadvoza ali ta vaše strehe. Pa veliko užitkov na dopustu!

 
Komentarji
Komentarji uporabnikov
 
Ni komentarjev, dodajte jih!
NAJBOLJ BRANO
NAJBOLJ KOMENTIRANO
VOLAN NA FACEBOOKU
 
   
Danes je 19. 5. 2024
Maj 2024
Pon Tor Sre Če Pet Sob Ned
 
29300102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930310102

€/L
Q Max 100

€/L
Q Max 95

€/L
Q Max diesel
tesla model Y 224
škoda octavia 190
volkswagen taigo 136
renault captur 129
MG ZS EV 126

Podatki veljajo za marec 2023.

Letos je bilo v SLO prodanih 13.450 novih avtov.

Anketa
Kaj nas bo premikalo v prihodnosti?
993Elektrika v baterijah. 992Fosilna goriva. 991Sintetična goriva. 990Vodik.


Vsak petek boste prejeli sveže e-novičke Volan.

Obljubimo vam, da ne bomo smetili!

Obvestila
Javna agencija RS za varnost prometa Nekaj več kot 2.600 kršitev pred 2 leti  | 
Motulli Dolenjski Motulli osvaja Švico pred 2 leti  | 
Peugeot Slovenija Nov prodajno-servisni salon pred 2 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Varno v jesen in zimo pred 2 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Na šolske poti so se vrnili otroci! pred 2 leti  | 
Zavod VOZIM, Big Bang Varno v jesen pred 2 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Od danes pomembne zakonske spremembe pred 2 leti  | 
Toyota startup pospeševalnik Klic po inovacijah mobilnosti za vse in ... pred 2 leti  |  Volan
Zavarovalnica Triglav - DRAJV Osvoji nove brisalce Bosch pred 2 leti  | 
Ford in Fordwich Bodo preklopili na elektriko? pred 2 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Preprečevanje vožnje pod vplivom ... pred 3 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Varujmo življenja, vozimo trezni! pred 3 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Pasavček tudi v časih epidemije pred 3 leti  | 
Continental in skupina Volkswagen Recept za uspešno večdesetletno ... pred 3 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Alkohol ostaja širok družbeni problem pred 3 leti  | 
Toyota Motor Europe Prodajni rezultati pred 3 leti  | 
Continental Zimske ali celoletne pnevmatike? pred 3 leti  | 
Ford transit connect Najvarčnejši v segmentu pred 3 leti  | 
Peugeot Iščejo najstarejšega pred 3 leti  | 
Continental 73-krat od Zemlje do Marsa pred 3 leti  |