Gotovo veste, da je Kočevska regija najbolj gozdnata v Sloveniji, celo Kočevski pragozd obstaja, na teh koncih pa lahko med sprehajanjem srečate prave medvede. Družina Kobola je pri njih dobila navdih in že pred 15 leti začela izdelovati lesene medvedje skulpture, ki so danes znane tudi drugod po svetu. Za izdelavo majhnega medveda potrebujejo le par uric, za izdelavo kakšnega velikega pa kar 4 dni.
Če vas svet lesa navdušuje, morate obiskati še trgovinico Zakladi lesa, kjer nimajo le medvedov, ampak vse mogoče lesene izdelke, ki izvirajo iz Kočevja in okolice, darilce pa bo tam dobil tudi naš nagrajenec.
Seveda pa se ves svet v Kočevju ne vrti le okoli lesa in medvedov, zato sem si prišla ogledat še njihov Pokrajinski muzej. Ta je svoja vrata odprl že pred šestdesetimi leti, v njem pa si lahko ogledate zbirko del Božidarja Jakca, vse o zgodovini Kočevja in kulturni dediščini kočevskih Nemcev ter še marsikaj.
Moram priznati, da me je po prvih lokacijah zgrabila prava medvedja lakota, zato sem se odpravila v Dol na ekološko in sirarsko kmetijo Konda, na pokušino pristnih domačih izdelkov. Poskusila sem domače izdelke iz ovčjega mleka, od različnih vrst ovčjega sira, skute, do ovčjih jogurtov, zraven pa seveda domač jabolčni sok.
Po pokušini slastnih mlečnih dobrot pa sem se odpravila nazaj v Kočevje, do Konjeniškega kluba Mlaka. Če se ne bojite konjev in če boste izžrebani, vas čaka brezplačna ježa. Če velikim ne zaupate, pa imajo tudi manjše, na katerih boste lahko jahanje varno preizkusili.
Na koncu sem se ustavila še v Gorenju pri Kočevju, v gostilni Jasenc, ki slovi po odlični domači hrani, gobah in po tem, da so eni redkih v Sloveniji, ki vam bodo pripravili polhe. Tudi jaz sem jih poskusila, še prej pa so mi postregli toplo predjed – ocvrte jurčkove klobuke s tatarsko omako. Nato sem dobila še domačo gobovo juho in specialiteto - polha - potem pa še poln krožnik dobrot, kot so špikana divjačina z domačo slanino in česnom, nadevana rebrca, naravni zrezek, obložen z gobicami, za konec pa še tradicionalno starokočevarsko sladico – pobolico.
tokratni izlet vključuje: darilce v trgovinici Zakladi lesa, ogled izdelave lesenih medvedov pri družini Kobola, ogled Pokrajinskega muzeja Kočevje, pokušina na ekološki in sirarski kmetiji Konda, jahanje v Konjeniškem klubu Mlaka in kosilo v gostilni Jasenc, nagrajenka pa je postala Katarina Bubnjar iz Celja.
Pon | Tor | Sre | Če | Pet | Sob | Ned |
30 | 31 | 01 | 02 | 03 | 04 | 05 |
06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 01 | 02 |
tesla model Y | 224 |
škoda octavia | 190 |
volkswagen taigo | 136 |
renault captur | 129 |
MG ZS EV | 126 |
Podatki veljajo za marec 2023.
Letos je bilo v SLO prodanih 13.450 novih avtov.
Obljubimo vam, da ne bomo smetili!