Volan na Facebook-u Uredništvo Oglaševanje
 

Mercedes-Benz S

Domača premiera

Avtor prispevka: Gašper Miš
Če vas zanima, kakšni bodo avtomobili čez 5 ali 10 let, si lahko že danes pogledate novo generacijo Mercedes-Benzove admiralske ladje – novi razred S. Ta je bil vedno pionir razvoja in nič drugače ne bo tokrat.
Mercedes-Benz S
Foto: Anže Jereb
24. 3. 2021 ob 18:00
Komentarjev: 0

Kar vidite na fotografijah, je eden najbolj naprednih avtomobilov na trgu, ki obenem pooseblja še moderni prestiž. Nisem se se sam tega spomnil, ampak sliši se kul. Gre za že sedmo generacijo (ali pa 14. model po vrsti, če upoštevamo še njegove predhodnike) stuttgartske zastavonoše. Na trg prihaja iz nove tovarne 56, ki velja za eno najbolj naprednih na svetu, zato je kot nalašč za proizvodnjo nove generacije ter električnega modela EQS, ki bo ponudbo obogatil prihodnje leto. Če se osredotočimo na novi S, je ta v primerjavi s prejšnjim zrasel za več kot 5 centimetrov, več kot dva je širši in centimeter višji. Še vedno je na voljo v dveh dolžinah, in sicer kratki, ki meri 5.179 milimetrov (med osema pa ima 3.106 mm), ter dolgi, kjer lahko tema podatkoma prištejte še dodatnih 110 mm. Dobro, potem pride še Mercedes-Maybach S, ki bo še 18 centimetrov daljši, ampak dvomim, da vam bosta ta prekratka. Ves dodaten pleh oziroma kombinacija le-tega z lahkim aluminijem je razlog, da bodo imele vaše nožice v notranjosti več prostora, več ga bo tudi v predelu ramen, nad glavami ter v prtljažnem prostoru.

Če je le-ta prej pogoltnil 530 litrov, jih po novem 550. Dovolj, da je bilo prej v njem prostora le za tri komplete golf palic, zdaj pa ga bo za štiri. Ja, to pa je razlika! Tudi naložili jih boste lažje, saj je odprtina za 92 milimetrov širša. Razlog tiči v tem, da ima novi S zadaj (podobno kot recimo CLA in CLS) nove, trikotne luči. Te so deljene, kar pomeni, da jih ob odpiranju pokrova prtljažnika del ostane na njem, ko je ta zaprt, pa ju povezuje kromirana letev, ki poudari širino vozila. Vsaj tako pravijo Nemci. Z boka boste hitro videli, kaj je vodilo oblikovalce – minimalizem. Še vratne kljuke so skrili v karoserijo, razred S pa je tako še eden, ki sledi oblikovalskemu jeziku sensual purity, ki stavi na prečiščenost in le malo linij. Spredaj pa … Bom pošten, na fotografijah mi ni bil preveč všeč, ampak v živo izgleda zelo impozantno. Ne glede na to, kateri paket boste izbrali (bodisi osnovni, AMG ali pa exclusive), bo vsem enaka sprednja maska ter tisti klasični logotip na pokrovu motorja. Manjša sprednja žarometa sta že v osnovi matrična multibeam LED, lahko pa doplačate za ’tahuda’, digital light. Ta sta od serijskih stokrat bolj natančna, zato zagotovo ne bosta slepila nasproti vozečih. Obenem sta še tako pametna, da si pomagata kar s topografskimi podatki, da znata svetilnost prilagoditi temu, če se cesta dviga ali spušča. In še v nečem sta posebna – pred vozilo lahko projicirata celo obvestila in simbole. Pri zastopniku pravijo, da bi znal novi S pred vozilo z njima projicirati celo enostaven črno-beli film … Ko res ne veš več, ali mislijo resno, ali te že malo vlečejo za nos.

Ja, razred S tudi danes orje ledino. Tako na področju naprednih tehnologij kot aktivne in pasivne varnosti. Eden redkih je, ki ima med sprednjima sedežema nameščeno varnostno blazino, predvsem pa prvi, kjer se ta nahaja še v hrbtiščih sedežev. Z njo zaščiti zadaj sedeča potnika, da ta ne bi udarila ob sprednja sedeža in pokvarila vseh 18 motorčkov, kolikor ju poganja. Nova platforma MRA (Modular Rear Architecture), ne omogoča le večje elektrifikacije, pač pa tudi delovanje številnih naprednih sistemov, kjer sploh ne vem, kje naj začnem. Recimo pri tem, da novi razred S že serijsko omogoča drugo stopnjo avtonomne vožnje. Z dodatki celo tretjo, je pa res, da je ta za zdaj dovoljena le v Nemčiji, pa še to le do hitrosti 60 kilometrov na uro. Celo o določeni meri četrte govorijo, ampak do takrat, ko bo ta zaživela, bo še dolga. Bistveno prej (natančneje poleti) boste dočakali dan, ko bo v pametnih parkirnih hišah (ki bodo opremljene z Boschevim sistemom Automated Valet Parking) S parkiral sam. Pa ne mislim v smislu, da bo sam obračal volan, ne, to zna že razred A. Novinca boste lahko dejansko pustili na označenem mestu pri vhodu, ta pa si bo potem sam vzel čas in našel prosto parkirno mesto. Tudi nazaj bo prišel, pa še plačal bo namesto vas. Prav zato je opremljen še z biometrično zaščito podatkov, da ne bo kakšnih presenečenj.


Nadalje moram omeniti armaturno ploščo, kjer boste pri nas vedno našli 12,8-palčni zaslon multimedije ter 12,3-palčne digitalne merilnike. Ti lahko opcijsko prikazujejo tudi v 3D-tehniki, ne manjka niti projekcijski prikazovalnik. Celo dva sta na voljo, kjer večji ponuja še funkcionalnosti razširjene resničnosti. Njegova površina je v primerjavi z manjšim kar štirikrat večja in s tem primerljiva takšni, kakršno ima 77-palčni televizor na razdalji desetih metrov. Skratka precejšnja in obenem največja na trgu. Sam multimedijski vmesnik je podprt z novo generacijo sistema MBUX, kakršnega poznamo iz ostalih modelov, tako da lahko prepozna tudi bolj zahtevne glasovne ukaze, se brezžično poveže s sistemoma Apple Carplay ter Android Auto in tako naprej. V fazi testiranja je tudi sistem MBUX smart home, ki bo vaš novi S povezal s pametnim domom, da boste lahko še enkrat preverili, če ste res izklopili likalnik. Zastavonoša zna tudi slovensko, prepozna geste (tako tistih, ki sedijo spredaj, kot tistih, ki sedijo zadaj), prilagaja ambientalno osvetlitev, ozvočenje Burmester high-end 4D pa lahko pričara zvok, ’ki ga občutite’. Sedeži imajo še AGR-certifikat, lahko grejejo, hladijo, masirajo, skratka ne bo vam hudega.

Novinec je za zdaj na voljo s štirimi motorji, čez dobro leto, ko bo ponudba popolna, pa jih bo še dodatnih pet. Poleg dveh turbodizelskih (S350 d ter S450 d, ki s pomočjo vrstnega šestvaljnika razvijeta 210 oziroma 243 kilovatov moči) ter dveh turbobencinskih različic (S 450 ter S 500, kjer za 270 oziroma 320 kilovatov prav tako skrbi šestvaljni motor, dodatnih 16 pa jih prispeva še elektrika), bosta ponudbo obogatili še dve bencinski (S 580 ter S 680) ter tri priključnohibridne (S 400e, S 580e in S63e). Tudi tem bo osnova bencinski motor, bodisi šest- ali osemvaljni. Tudi električni bo, ampak tisti bo poleg črke S v imenu nosil še E in Q. Ko smo že ravno pri oznaki EQ, večina bencinskih različic si v določeni meri pomaga s prednostmi 48-voltnega omrežja ter funkcije EQ boost, da so z mesta bolj odločne.

Kdor išče tisti ’ta hitri’ S, pa bo moral počakati na osemvaljni S63e AMG, ki bo s pomočjo elektrike razvil kar 600 kilovatov moči. Ne 600 'konj', 600 kilovatov, torej več kot 800 'konj'. Vsaj tako pravijo pri zastopniku znamke, sam sem sicer prebral, da bosta na voljo celo dve različici in da bo najmočnejša vseeno nosila oznako S73e. Bomo videli čez kakšno leto, še prej pa spoznali ’crème de la crème’, mercedes-maybach S 680. Tega pa ne bo poganjal šest- ali osemvaljni motor, pač pa 6,0-litrski bencinski V12, ki bo proizvedel 450 kilovatov moči (612 KM). Takšna različica bo prvič na voljo s štirikolesnim pogonom, medtem ko je pri večini drugih ta del serijske opreme. Za zdaj le najcenejši S 350 d navor prenaša na zadnji kolesi, pa še to le v primeru, če kupec ne bo doplačal za štirikolesni 4MATIC.


Na besedo ročni pozabite, tule ni prav nič ročno in to velja tudi za menjalnik. Prav vse različice so serijsko opremljene z devetstopenjskim samodejnim 9G-tronic. Vedno serijsko je še zračno vzmetenje, ki mu v Stuttgartu pravijo air matic. Nadgradnja sistema je e-active body control, ki s pomočjo krmilne enote 1000-krat na sekundo analizira vozne razmere, da je prav nič ne preseneti. Takšno vzmetenje ne vpliva le na dobro počutje potnikov, pač pa tudi njihovo varnost. Če bo novinec zaznal, da je bočni trk neizogiben, bo sistem v le nekaj desetinkah sekunde vozilo dvignil za kar 80 milimetrov, s tem pa bodo večji del energije prenesle bočne ojačitve, ki predstavljajo najbolj ojačan del vozila. Pri zastopniku pravijo, da bo to obenem pozitivno vplivalo tudi na druge udeležence, ki bodo po nekem čudnem naključju spregledali slabih 5,2 oziroma 5,3 metra dolg kolos.

In nobene skrbi, četudi avtomobil ni med najkrajšimi na trgu, boste z njim brez težav shajali, če boste le izbrali sistem štirikolesnega krmiljenja. Cena? Malce manj kot 1.900 evrov, sta pa na voljo dva. Kot krmiljenja bo odvisen od izbranih platišč ter velikosti pnevmatik. Če boste izbrali največja 21-palčna platišča ali pa pnevmatike različnih dimenzij, bo ta znašal 4,5 stopinje, sicer pa kar 10. V živo izgleda kar malce hecno, ampak verjemite, da je vredno. Če za primerjavo vzamemo dolgo različico s štirikolesnim pogonom, torej takšno, ki bo pri nas najbolj priljubljena, se njen obračalni krog s prvotnih 12,8 zmanjša na bodisi 11,9 ali celo 10,9 metra. Od 60 kilometrov na uro naprej se kolesi obračata v isti smeri kot prvi, razred S pa je tako na cesti še bolj suveren. In še v nečem je S boljši od tekmecev – v tem, kako lepo reže zrak. Zato pa pravijo, da je srebrna puščica. No, tale na fotografijah je črna, ampak ni pomembno. Je pa to, da količnik znaša le 0,22, kar novinca uvršča med pet najbolj aerodinamičnih serijskih avtomobilov vseh časov.

Če ste stari okrog 60 let, menite, da ste karakterno močne osebe, veliko časa preživite na cesti in nasploh iščete najboljše, kar danes ponuja avtomobilska industrija, potem ste verjetno idealni kupec stuttgartske admiralske ladje. Vsaj tako jih opisujejo predstavniki znamke, ki pravijo, da v tujini lastniki njihov največji model med tednom raje zaupajo osebnemu šoferju, vikende pa preživijo za volanom. Četudi si osebnega šoferja ne boste omislili, pa imejte v mislih, da tale špas ni poceni. Že osnovni stane 109.900 evrov, najdražji pa za zdaj 136.900 oziroma še štiri več, če bi raje videli, da ima S med osema še dodatnih 11 centimetrov. Z zadnjim pogonom je za zdaj opremljena le osnovna različica S 350 d (če temu lahko rečemo osnovna), kjer boste za štirikolesni pogon doplačali okroglih pet tisočakov, drugje pa ga boste trenutno dobili serijsko. Zastopnik priznava, da lahko na navedene cene prištejete še za kakšen razred A ali B dodatne opreme, torej bo večina kupcev zanj odštela 150.000 evrov in več. Dvanajstim srečnežem, ki so si ga že omislili (med njimi je bilo prodanih kar 11 takšnih z dolgo medosno razdaljo in pretežno dizlom v nosu), lahko že po prvi vožnji zavidam, ostalim osmim, kolikor jih bodo še prodali letos, pa le priporočam.

Cene:

mercedes-benz S 350 d, 9-st. sam. (210 kW) – 109.900 EUR
mercedes-benz S 350 d 4MATIC, 9-st. sam. (210 kW) – 114.900 EUR
mercedes-benz S 400 d 4MATIC, 9-st. sam. (243 kW) – 122.900 EUR
mercedes-benz S 450 4MATIC, 9-st. sam. (270 + 16 kW) – 122.900 EUR
mercedes-benz S 500 4MATIC, 9-st. sam. (320 + 16 kW) – 136.900 EUR
mercedes-benz S 350 d long, 9-st. sam. (210 kW) – 113.900 EUR
mercedes-benz S 350 d 4MATIC long, 9-st. sam. (210 kW) – 118.900 EUR
mercedes-benz S 400 d 4MATIC long, 9-st. sam. (243 kW) – 126.900 EUR
mercedes-benz S 450 4MATIC long, 9-st. sam. (270 + 16 kW) – 126.900 EUR
mercedes-benz S 500 4MATIC long, 9-st. sam. (320 + 16 kW) – 140.900 EUR

 
Komentarji
Komentarji uporabnikov
 
Ni komentarjev, dodajte jih!
NAJBOLJ BRANO
NAJBOLJ KOMENTIRANO
VOLAN NA FACEBOOKU
 
   
Danes je 16. 6. 2024
Junij 2024
Pon Tor Sre Če Pet Sob Ned
 
27282930310102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930

€/L
Q Max 100

€/L
Q Max 95

€/L
Q Max diesel
tesla model Y 224
škoda octavia 190
volkswagen taigo 136
renault captur 129
MG ZS EV 126

Podatki veljajo za marec 2023.

Letos je bilo v SLO prodanih 13.450 novih avtov.

Anketa
Kaj nas bo premikalo v prihodnosti?
993Elektrika v baterijah. 992Fosilna goriva. 991Sintetična goriva. 990Vodik.


Vsak petek boste prejeli sveže e-novičke Volan.

Obljubimo vam, da ne bomo smetili!

Obvestila
Javna agencija RS za varnost prometa Nekaj več kot 2.600 kršitev pred 2 leti  | 
Motulli Dolenjski Motulli osvaja Švico pred 2 leti  | 
Peugeot Slovenija Nov prodajno-servisni salon pred 2 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Varno v jesen in zimo pred 2 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Na šolske poti so se vrnili otroci! pred 2 leti  | 
Zavod VOZIM, Big Bang Varno v jesen pred 2 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Od danes pomembne zakonske spremembe pred 2 leti  | 
Toyota startup pospeševalnik Klic po inovacijah mobilnosti za vse in ... pred 2 leti  |  Volan
Zavarovalnica Triglav - DRAJV Osvoji nove brisalce Bosch pred 3 leti  | 
Ford in Fordwich Bodo preklopili na elektriko? pred 3 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Preprečevanje vožnje pod vplivom ... pred 3 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Varujmo življenja, vozimo trezni! pred 3 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Pasavček tudi v časih epidemije pred 3 leti  | 
Continental in skupina Volkswagen Recept za uspešno večdesetletno ... pred 3 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Alkohol ostaja širok družbeni problem pred 3 leti  | 
Toyota Motor Europe Prodajni rezultati pred 3 leti  | 
Continental Zimske ali celoletne pnevmatike? pred 3 leti  | 
Ford transit connect Najvarčnejši v segmentu pred 3 leti  | 
Peugeot Iščejo najstarejšega pred 3 leti  | 
Continental 73-krat od Zemlje do Marsa pred 3 leti  |