Vsi modeli razen tisti z vstopnim motorjem SD4 imajo elektronsko zračno vzmetenje. Če ste majhni in imate težave s plezanjem v avto, no, jih zdaj ne bo več. Na mestu ga znižate za 5 centimetrov in ste lažje notri. To je sicer bolj banalna prednost tega vzmetenja, prave se seveda pokažejo na cesti in terenu. Ko je podvozje nastavljeno najvišje, lahko z avtom bredete po kar 85 centimetrov globoki vodi!
In če je že samonosna karoserija v celoti iz aluminija, morajo biti takšne tudi komponente vzmetenja. Vse za manjšo maso in zato boljšo okretnost. Verjetno ni ravno najbolj primerno, da pišem o hujšanju in hkrati predstavljam eno najboljših restavracij na Krasu, ampak vseeno: aktualni range rover sport je napram predhodniku izgubil kar 430 kilogramov mase. Aluminij dela čudeže, ja.
Na Krasu jih pa pršut. V nekdanji pršutarni, kjer so včasih sušili pršute, je zdaj restavracija Kobjeglava. Zraven lahko obiščete celo muzejsko pršutarno, da boste videli, kako pridejo od prašička do slastnega Kraškega pršuta. Tam boste videli tudi njihove 'oldtimerje', pršute, ki so vsi po vrsti zorjeni več kot 20 mesecev in ki jih boste na enem od krožnikov seveda tudi poskusili.
Simon Komel Simo Komel, ki vodi gostilno Kobjeglava, prav tako priporoča belo vino ob pršutu, ker tako bolj poudari okus te slastne jedi, hkrati pa seveda dodaja, da ljudje na Krasu tradicionalno pijejo zraven teran. V teh dneh je seveda pri njih vse v znamenju špargljev, ki so tudi rdeča nit tokrat predstavljenega menija.
Začel sem s špargljevimi grizikami iz staranega sira tabor ter penino iz terana, letnik 2013, nadaljeval s slastno olivo v oljčnem olju s piransko soljo ter zelišči s Krasa, nato pa poskusil fenomenalen pršut, zorjen 20 in 39 mesecev, ter špargljevo pašteto. Sledila je špargljeva krema s poširanim jajčkom ter istrskim tartufom, nato pa žepki z divjimi šparglji in ovčjo skuto v spomladanski omaki. Pred glavno jedjo se je prilegel špargljev sorbet, odlični cuvee Colje, letnik 2011, pa je pospremil zorjen goveji hrbet s krompirjevim pirejem, divjimi šparglji ter kremo iz teranove penine Cheateau Intanto extra brut. Za zaključek še špargljev tiramisu, ob katerem si morate privoščiti rumeni muškat, letnik 2000, iste kleti kot teranova penina. Vina omenjam, ker boste poleg hrane, ki v takšnem meniju stane 34 evrov, doplačali 18,60 evra za vrhunsko spremljavo, ki je vsekakor vredna svojega denarja.
Gostilno, ki ima zelo zanimivo ime po kraju, kjer se nahaja, ste lahko z nekaj sreče v paru obiščete tudi brezplačno, če ste obiskali naš facebook in odgovorili na ekstremno težko vprašanje.