Iščem primeren prevod za besedo 'petrolhead'. V range roverju se sedi kot na tronu, v različici sport, pravi, pa nižje - kot v kokonu. Težko bi se z njim stoodstotno strinjal, očitno še ni sedel v jaguarju F-type. Je pa res, da je razlika med tema najdražjima range roverjema očitna in so se pri nekoliko manjšem trudili narediti vzdušje kar se da športno.
Volan je zato manjši, sedi se res malo nižje, armaturna plošča je višje postavljena. In z dizelskim motorjem SDV6 ni od muh; trije litri, šest valjev in 306 'konjev' oz. 225 kW so kar zgovorne številke. 7,2 sekunde z mesta do 100 km/h, če vas že zanima …
Prvotni vodja dizajna v šestdesetih letih, Charles King, se verjetno danes obrača v grobu. Rekel je, da je pobiranje otrok v šolah ali pa že sama vožnja po mestih in pač asfaltu z range roverji, citiram, »completely stupid«. Totalno neumna, torej. Terenska superiornost je bila zanj ključna in čeprav so model sport naredili za asfalt, je še kako zmogljiv stroj za teren.
Ivica Evačić - Ivek Če vseeno mislite, da ga je za teren škoda, se pa pač vozite po cesti, prav nič hudega vam ne bo, sploh če je vaš cilj v Izoli, kjer vas bo pričakal energični Ivica Evačić - Ivek. Njegov slogan je 'iz morja na krožnik', da bo hrana sveža, kot mora biti. Tudi sama restavracija se nahaja ob morju, da boste vedeli, od kod prihajajo surovine, mesojedcem pa seveda pripravijo tudi ostale jedi, po katerih bodo brez težav vihteli volan svojega avtomobila. Na primer sočen zrezek, vseeno pa sem se sam tisti dan odločil za morski meni.
Začel sem z brancinovim karpačom z divjimi šparglji in jagodami na gozdnem regratu, z marinirano ostrigo, nadaljeval z rakovo kremo z divjimi šparglji, vmes poskusil mešane školjke na buzaro ter kapesanto (jakobovo pokrovačo) na žaru in prvi del zaključil z brodetom jadranske hobotnice, z divjimi šparglji in gratinirano polento z bakalarjem. Pred glavno jedjo so mi postregli še slastne bavette (špagetom podobne testenine) z rakci in vongolami, nato pa ribiški duo - file svežega ribona in velike kozice, v posebni posodici pa jadranske škampe, pripravljene na sopari malvazije. Popotovanje s šparglji se je zaključilo z edinstvenim špargljevim tiramisujem (ki bo na meniju nekje do sredine maja), ki je njihova značilna sladica že 15 let.
Očitno vam tudi brez range roverja sport v restavraciji Marina ne bo hudega. Za fenomenalen meni boste odšteli 50 EUR in poleg šestih hodov za to ceno uživali še v spremljavi vrhunskih vin, zato je zdaj verjetno tudi vam bolj jasno, da na obali ni samo Portorož, potem pa dolgo nič.