V Parizu so celo omejili promet, ker je v zraku toliko delcev s premerom 10 mikrometrov in manj. Rešitev? Hibridi, kaj pa. Bencinski motorji že v osnovi spuščajo manj trdih delcev od dizelskih, hibridi pa s pomočjo elektrike še toliko manj. Toyota ima tu s svojo prestižno znamko Lexus dobro rešitev in svojo celotno modelsko paleto v Sloveniji ponuja s hibridnim pogonom. Sicer pa je še veliko drugih krivcev za slab zrak, ni vedno za vse kriv samo promet, ampak brez zraka pač ne moremo živeti!
Pa brez hrane tudi ne. V Ljubljani se je čisto v centru nedolgo nazaj odprl pravi kulinarični biser - restavracija Atelje. Gostje lahko parkirajo v garažni hiši Grand hotela Union business (če je kakšno prosto mesto) in se sprehodijo do Nazorjeve ulice, kjer je končno spet malo bolj živo. Ateljejev sosed je še restavracija s hitro prehrano, torej se lačni po tej ulici ne smete več sprehajati.
Jorg Zupan Sploh, ko boste spoznali kreacije Jorga Zupana, ki navdušuje svoje goste s pridihom tistega, kar nam ponujajo v svetu precej bolj znane restavracije z mišelinkami. Veliko je bil v tujini in delal z mojstri, kot so Heston Blumenthal, Marcus Eaves in Esben Holmboe Bang, da bi imeli vrhunski kuharji v povprečju kakšno znamko avtomobilov raje kot drugo, pa v vseh letih še ni opazil. Sem pa izvedel, da tudi sam goji posebno strast do avtomobilov, pri čemer mu je najbližje znamka Alfa Romeo in ne Volvo, kot bi najprej sklepal po perfektno urejenih jedeh na krožnikih ali imenu.
Pri njemu se mladost pri kuhanju pozna pri jedeh, saj zna pripraviti tudi kakšen provokativen krožnik, kot so vranični cmočki na čebulni emulziji, čez pa je naribano sušeno in dimljeno jelenovo srce. Jed je našel v 130 let stari kuharici in med okušanjem sem se večkrat vprašal, kdo je takrat tako okusno jedel, ko je bilo še meso na mizi privilegij. Presenetil vas bo tudi pozdrav iz kuhinje, ker boste deležni zelo zanimive krvavice, lanenega piškotka s čebulno kremo in dehidriranega rumenjaka ter kornetka s kremo pečenega kvasa ter dimljenimi postrvjimi ikrami. Postregli so še domač kruh z jagnječjim maslom in maslom z infuzijo pivskega kvasa, za hladno predjed pa polnjeno raco z granito gosjih jeter in vloženo zelenjavo. Druga topla, ki je lahko del brezmesnega menija, so bile jakobinke z zeleno in jabolkom s pirejem dimljenega črnega korena, glavna jed pa slovenska govedina, ki je suho zorjena 2 meseca in pol, postrežena z dimljeno mlečno kremo, s pepelom, zraven pa še fermentirano zelje z arašidi in črnim seznamom ter kandirane alge kombu. In za konec - 5 tekstur čokolade.
Atelje boste zapuščali s pravim občutkom nove izkušnje v krasnem prostoru, ki je na ljubljansko sceno vrhunskih restavracij prinesel še en dober razlog, da se kljub megli večkrat splača v center Ljubljane, čeprav je tisti dan, ko smo snemali prispevek, popoldan celo posijalo sonce. Za 5-hodni meni boste odšteli 49 evrov.