Sicer se takrat po njej še niso vozili z avti, kot je hibridni lexus IS, in verjetno je vse skupaj trajalo malo dlje, ko so morali na pot, je pa šlo. Žejni popotniki so v 16. stoletju ugotovili, da ima voda tam zdravilni učinek. Če bi že takrat imeli internet, bi je do danes verjetno zmanjkalo, ker dokazano zdravi jetra, so pa na tistem koncu poleg zdravilišča znani še po steklarstvu. Majhna občina je gospodarsko močna, zato mora imeti tudi dobro restavracijo in eno sem našel v Grand hotelu Sava.
Jani Čonžek Do tja sem se zelo umirjeno pripeljal s hibridnim lexusom IS. Ime je res izvirno, Japonci to obvladajo - Intelligent Sport. Ampak poleg zanimivega izgleda pri tem avtu dejansko navduši poraba; ker je hibrid, je do cilja porabil 5,5 litra bencina na 100 kilometrov, kar za 220 'konjev', pardon, 162 kilovatov ni veliko in bistveno tišje ter manj smrdljivo. Mogoče še ena za poznavalce - inženirski del pri razvoju prve generacije leta '98 so zaupali tipu, ki je bil kriv za toyoto AE86. Še zdaj se pozna, da se res dobro pelje in da ob vsem tem težkem razmišljanju človek postane lačen.
Jani Čonžek, mladi chef v restavraciji Kaiser, je imel takoj rešitev zame z marinirano hobotnico s paradižnikovim konfitom, zelenimi drobtinami in kremnim sirom s svežimi zelišči. Vmes sem izvedel še, da Jani nekaterim svojim jedem doda celo vodo bližnjih vročih vrelcev, kar je zelo zanimiva posebnost, sploh za tiste, ki radi zdravo jedo. Sicer pa ustvarja barvite krožnike, ki gurmane pritegnejo že na prvi pogled. Zlata vredne izkušnje je nabiral tudi v Dubaju in spet sva potrdila, da imamo Slovenci zaenkrat še srečo, da lahko vrhunsko jemo razmeroma poceni. Za 5-hodni meni v Kaiserju boste odšteli 38 evrov, v Dubaju pa vsaj 3-krat toliko.
Boste pa zato uživali še v hrustljavem raviolu z jurčki, ki je oblit z bučno juho, potem pa mu sledijo bučni njoki s kraljevim rakom v tempuri. Tudi jagenjček se je stopil v ustih z reducirano omako, pirejem iz zelene in polento s tartufato, za zaključek pa sem se posladkal še s čokoladnim musom z mangom na karameliziranem in mariniranem ananasu. Verjetno sem jedel boljše kot Rimljani, tudi odpeljal sem se bistveno bolj udobno.