In avtu. Nekateri Šentjošt nad Horjulom poznate tudi po malem družinskem smučišču, spet drugi po tem, da ima malo naselje kar dve cerkvi. Jaz si ga bom po novem še po tem, da je nekaj zelo lepih ovinkov na poti do tja, ki jih je BMW 330e iPerformance zelo suvereno odpeljal, če vas zasrbijo prsti in želite izkoristiti potencial obeh motorjev, ki imata v njem največ 185 kW, to je 252 'konjev'. Cena avta je podobna kot pri bolj zmogljivih dizlih, 44.750 EUR, s tem da država primakne še do 4.500 EUR subvencije in je vse skupaj takoj malo bolj sprejemljivo.
Nekako na koncu male vasice je odcep, kjer na smerokazu piše Brunarica Grič. Ime na prvo žogo ne daje vtisa o gurmanskih presežkih, pa verjemite, da mladi kuhar Luka Košir še kako preseneti. V tem času okolje deluje še posebej neoporečno, ker zelena barva kar žari z okoliških travnikov in gozdov, in prav tam Koširjevi pridelujejo hrano in jo gostom pripravljajo na sodoben način, čeprav se že v marsičem vračajo k tradiciji.
V jedeh boste zato vedno našli kaj svežega, kar je bilo nabrano prav tisto jutro v okoliški naravi, hkrati pa si Luka včasih vzame čas za pripravo kakšnih malenkosti (ki to seveda niso), ko se marsikateremu kuharju niti ne da več. Sem tudi sam preizkusil v degustacijskem meniju s petimi krožniki za 37 EUR, kjer so se na prvem znašli fermentirana sardela, kislica, citrusi in sveži bukovi listi. Zelo prijetnemu in svežemu hladnemu začetku je sledilo račje jajce (50 minut kuhano na 65 stopinjah) z divjimi šparglji, slanino, praženimi lešniki in pepelom iz sena! Še ena topla pred vrhuncem – raviol, polnjen z belim fižolom in zalit s peteršiljevo juho z malo čemaža ter dodatkom zorjenega kozjega sira – nato pa zorjeno stegno srnjaka, pečeno na surovem maslu in še dodatno omehčano pri nizki temperaturi za 20 minut v pečici, kot priloga pa odlični mavrahi. Alternativa za nemesojedce je postrv z rjavo lečo z gobicami šitake. Zaključek je bil le še formalnost, prav tako slastna in sveža citrusova pita z orehi, popraženimi na domačem maslu.
Verjamem, da imate po novem najmanj en razlog več za obisk Šentjošta! Kot zanimivost sem na koncu izvedel, da Luka jeseni pripravlja celo 26-hodni meni, če bo šlo vse po njegovih načrtih! Očitno ima res veliko za pokazati gurmanskim navdušencem.