V Velenju je to Vila Herberstein, kamor me je seveda pripeljal priključni hibrid BMW X5 xDrive40e iPerformance. Dolgo ime, ki skriva veliko tehnologije. S takšnim avtom poleg umirjene vožnje malo spremenite tudi način vožnje v smislu uporabe motorjev. Za tehnološke navdušence super zadeva, ker se lahko igrajo z nastavitvami. Po avtocesti in na odprtih cestah v programu 'save battery', da elektriko prihranite za mesto, tam pa potem tiho in brez emisij do končnega cilja, kjer vas navadno čaka še električni priključek, da bo baterija spet polna za mestno vožnjo.
Krasna Vila Herberstein je dobila ime po grofici Marii Anne Herberstein in je stara kakšnih 150 let, Gorenje pa jo je v celoti restavriralo že v 70-ih letih. Romantična notranjost je krasen ambient za dobro kosilo in chef ima tam še posebej pomenljiv priimek - Kuhar!
Andrej Kuhar je lastnik kar šestih zaporednih Michelinovih zvezdic, kar je garant za kakovost že samo po sebi. In čeprav laskavega naziva ne nosi nobena od domačih vrhunskih restavracij, je včasih še bolje tako, ker lahko uživamo v vrhunski kulinariki po zelo zmernih cenah.
V Vili Herberstein smo za le 35 evrov uživali v izbranih jedeh, pri čemer je potrebno poudariti, da Andrej sovraži umetne dodatke k hrani in fritezo. Razvajanje se je začelo z lososovim cvetom in nadaljevalo z izjemnim tatarjem potočnih rakov z avokadom. Glavno jed, polnjeno prepelico s sezonsko zelenjavo, tartufovo omako in pirejem iz vijoličnega krompirja morate prav tako preizkusiti, ker preseže pričakovanja glede na zapis na meniju, saj si jo marsikdo predstavlja čisto drugače. Za sladokusce pa še ena posebnost - čokoladni ravioli z ragujem rdeče pomaranče in metin sladoled.
Andrejeva dobra volja in znanje se z odlično hrano prenašata na zadovoljne goste, zato se le ustavite kdaj na tistem koncu. V Velenju je tudi veliko rekreacijskih površin, če bo potrebno še na kakšno telovadbo po obilnem obroku ali raje pred njim.