V klanec elektrika še kako pomaga pri hibridnih avtomobilih, ker se motor manj napreza in je poraba goriva kljub konkretni masi X5 s tem nekaj manjša. Pri X5 xDrive40e skupaj z dvolitrskim bencinskim motorjem žene vsa štiri kolesa in vozniku sicer ponuja kar 230 kW, torej 313 'konjev'. Ampak bistvo hibridov je umirjena vožnja, če želite kar najbolj izkoristiti električni motor, in BMW-jeva serija iPerformance zdaj šteje že 4 člane, med katerimi je ravno X5 najbolj pompozen.
Se pa vsak skoraj spotakne, ko vidi, da iz sprednjega boka na levi strani ven štrli kabel, ker od takšnega kolosa pač ne pričakuje, da je na elektriko. Vse več bo tovrstnih vozil tudi pri nas in vse več parkirišč bo moralo biti opremljenih s polnilnicami, če bomo hoteli na kosilo. Na Grad Tabor Laško se splača priti že zaradi lepega razgleda na mesto spodaj, ampak gurmane bo zanimalo samo eno: Pavus, ki mu poveljuje Marko Pavčnik. Sicer eden mlajših kuharjev pri nas, ki pa s sodobnimi kuharskimi tehnikami ter izbranimi lokalnimi sestavinami ustvarja novo slovensko kuhinjo.
Malo bolj temačne grajske sobane ustvarjajo intimno vzdušje, na voljo pa sta dve nadstropji, če se želite mastiti v svojem z zaključeno družbo. Zame je bil dovolj kotiček, v katerem sem si med pozdravom iz kuhinje - piščančjo jetrno pašteto s tartufi in zeliščnimi drobtinami (z reduciranim jabolčnim kisom s staranim jabolčnim sokom) - ogledoval več kot meter debele zunanje grajske zidove.
Hladno predjed je Marko v kuhinji med sproščenim pogovorom pripravil kar pred mano - marinirano postrv na popečenem poru z dodanim kaviarjem postrvi, rezanci iz alg, čipsom iz polente s sipinim črnilom in juho iz dimljene ribe (dashi juha). Topla predjed je bila za tiste, ki nismo ljubitelji čebule, sploh zanimiva in dejansko zelo okusna - 5-krat čebula s poširanim jajcem. Torej: pire čebule, konfit čebule s sokom rdeče pese, ocvrta čebula, prah žgane čebule na poširanem jajcu in čebulna juha, ki se kuha kar 35 ur. Za veliki finale pa volovski ramstek, pire korenja z zvezdastim janežem, pečeno korenje z maslom, štruklji s pregreto smetano, pivova omaka ter tartufova pena. 38 EUR se za razvajanje ni zdelo veliko in seveda meniju pripada še čokoladno-pivova sladica. Brezalkoholna, jasno, ljubitelji čokolade pa uživajo v beli čokoladni peni s svetlim pivom club, peni mlečne čokolade s pivom dark, sorbetu temne čokolade s pivom striptiz ter pralinu, polnjenim s pivom special krpan, seveda so vsa piva iz Pivovarne Laško.
Prav tako pestra je tudi ponudba vin in kar težko se je odlepiti od mize ter se spustiti nazaj v dolino. Lahko tudi peš, ampak pri Volanu potrebujemo vedno dober izgovor, da gremo z vozilom. Tokrat je bilo potrebno testirati udobje sedežev.