Naši delovniki so res večinoma na terenu, vedno se mudi in hrana je temu primerna, če bi imeli več časa, pa bi si večkrat privoščili še kaj posebnega. In ravno zato je nastala nova rubrika Volan gurman, v kateri bomo za vas našli najboljše gostilne in restavracije v Sloveniji, da boste vedeli, kam jesti, ko boste šli naslednjič na izlet.
Za začetek najbolj oddaljen konec za večino Slovencev, Prekmurje, kjer imajo eno zelo zanimivo znamenitost - najvišji stolp v Sloveniji - Vinarium. Seveda imajo še kaj drugega za pokazati, ampak izlet je lepo začeti nekje, kjer je lep razgled, od koder se vidijo kar štiri države; poleg Slovenije še Hrvaška, Madžarska in Avstrija. Vseeno nas je vodil želodec in cilj so bili Bakovci blizu Murske Sobote.
Sopotnik pri iskanju vseh vrhunskih restavracij bo priključno-hibridni BMW iz serije i-performance. Res je, na zunaj izgleda kot vsak drug X5, v svojem bistvu pa je še vse kaj več. Izdaja ga samo črka e in pa dodatna odprtina za polnilni kabel. Med merilniki je pisalo, da se bo polnil dobre tri ure, kar je ravno prav za eno obilno kosilo.
Gostilna Rajh velja za vodilno kulinarično destinacijo v Prekmurju. Že četrta generacija tam skrbi za zadovoljne želodčke in Tanja je bila kriva, da je bil BMW na poti domov malo bolj obremenjen. Sodobna prekmurska kuhinja ji pravijo, ker so tradicionalne recepte babice nadgradili tudi za najbolj zahtevne goste, vse sestavine pa so lokalne. Vina so iz podravskega rajona, torej bolj ali manj bela in obvezna modra frankinja, kot dodatek pa ponujajo še rdeča primorska.
Pripravili so zelo zanimiv meni, ker sem si zaželel lokalne jedi, zato je najprej prišel pozdrav iz kuhinje v obliki ajdovih kruhkov z orehi in bučnim maslom s solnim cvetom ter na drugem zaseka z divjačinsko salamo in hrenom. Za predjed se je na krožniku znašla preprosta tradicionalna jed madžarskega izvora – langaš z nastrgano tunko in hrenom (ter jogurtom, drobnjakom, redkvico in praženimi konopljinimi semeni). Juha je bila sploh nekaj posebnega, iz rdeče pese ter peno iz dimljene postrvi, bučnim oljem ter sveže naribanim hrenom. Za glavno jed pa svinjski medaljončki v omaki iz modre frankinje ter omako iz gomolja zelene, kot priloga pa krompirjev čips ter vlivanci z jurčki. Sladica je bila bučna tortica z malinovim sladoledom. Rajh je obvezen postanek v Prekmurju, zelo blizu izvoza na avtocesti za Mursko Soboto, tako da ni nobenega izgovora, ko boste raziskovali najbolj raven del naše državice.