Ormož
Z Volanom na izlet
Izlet sem začela na Ormoškem gradu, ki skriva veliko zanimivega. V grajski jedilnici in salonu si lahko ogledate čudovite stenske poslikave, na ogled pa so tudi razstave, kjer se lahko seznanite z zgodovino Ormoža. V neposredni bližini se nahaja še grajska pristava, v kateri so na ogled najlepši srednjeveški kipi z ormoškega območja, in arheološka razstava. Zelo zanimiv je del razstave, kjer je razstavljen nakit iz bronaste dobe, ki so ga med izkopavanji našli na tem območju.
Naslednja točka je bil Korački vrh, kjer stoji obnovljena 'klečaja' ali 'cimprana hiša', kot ji pravijo domačini. Gre za 255 let staro hišo lastnika Antona Brumna, ki je zgrajena iz lesa, ometana z blatom in pokrita s slamo. V notranjosti so na ogled postavljeni različni starinski predmeti, hiša pa ima prenovljeno tudi klet, ki je prav takšna kot je bila nekoč. V starih lesenih sodih je še vedno vino iz vinograda Brumnovih.
Degustacija vina me je čakala v še starejši zgradbi, v zidanici Malek, ki je nekoč služila kot prebivališče in gospodarsko poslopje za predelavo grozdja, danes pa je preurejena v turistični objekt, v katerem lahko obiskovalci poskusijo različna vina iz vinorodnega okoliša. V tej več kot 300 let stari zidanici vas bosta gotovo navdušila stara preša in vinogradniški muzej, ali pa obokana klet. Poskusite lahko okoli 30 različnih vin, sama sem sorto traminec.
Če vas bo ob potepanju tu naokrog pot zanesla proti Hrvaški, skozi kraj Središče ob Dravi, boste med vožnjo zagotovo zavohali prijeten vonj… kot po pecivu. Poznavalci vedo, da ta ne prihaja iz babičine pečice ampak iz Oljarne, kjer že desetletja proizvajajo bučno olje. Oljarna je tu nastala pred več kot stotimi leti, zanimivo pa je, da se postopek proizvodnje v vseh teh letih ni popolnoma nič spremenil, zato je zelo zanimivo opazovati, kako nastane bučno olje. Bučnice pred proizvodnjo očistijo, zmeljejo in zgnetejo v primerno maso, ki nato potuje v pražilne ponve, v katerih se ob primerni temperaturi začne izločati olje. Ko je masa spražena, potuje v stiskalnice, iz katerih nato priteče prijetno dišeče olje. Poleg 100% bučnega olja pa lahko poskusite še druge dobrote. Ponujajo bučnice na različne načine – od navadnih, praženih in s čokolado pa tudi bučno pecivo.
Po celodnevnem potepanju sem se pripeljala še na turistično kmetijo Puklavec, kjer boste uživali v krasnem razgledu, pred menoj pa je že dišala domača jurčkova juha. Nato sem dobila še domačega pečenega purana in ocvrtega piščanca z ajdovo kašo in praženim krompirjem, za sladico pa me je ob krasnem sončnem zahodu in veseli družbi čakala še sladica – prleška kvasenica. Če vam je bil izlet všeč, se prijavite na tej povezavi in nekdo od vas bo predstavljene lokacije obiskal brezplačno. V dvoje!
tokratni izlet vključuje: ogled Ormoškega gradu, ogled klečaje Antona Brumna, degustacijo v zidanici Malek, ogled oljarne Središče ob Dravi s simboličnim darilom in kosilo na turistični kmetiji Puklavec, nagrajenec pa je postal Tomislav Gönc iz Lendave.
Pon | Tor | Sre | Če | Pet | Sob | Ned |
30 | 31 | 01 | 02 | 03 | 04 | 05 |
06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 01 | 02 |
tesla model Y | 224 |
škoda octavia | 190 |
volkswagen taigo | 136 |
renault captur | 129 |
MG ZS EV | 126 |
Podatki veljajo za marec 2023.
Letos je bilo v SLO prodanih 13.450 novih avtov.
Obljubimo vam, da ne bomo smetili!